За да не е „на инат“, МФ внася бюджет с 6,4% дефицит и предвижда нов дълг от 13,7 млрд. лв.

Служебният кабинет се отказа от първоначалната си идея за Бюджет 2023, базиран върху идеята за промяна на данъчните закони, тъй като не вижда подкрепа от страна на водещите партии в парламента. Поради „предизвестения финал“ и за да не действа „на инат“ правителството е решило да внесе в Народното събрание Закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащо законодателство.

„Предложеният законопроект за бюджет за 2023 е с дефицит от 6.4% от БВП, който в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв.“ каза служебният премиер Гълъб Донев на брифинг за медиите.

Припомняме, че по-рано финансовият министър Росица Велкова предупреди, че бюджетът се насочва към свръхдефицит заради високите разходи, свързани с направени по-рано данъчни облекчения, увеличаването на пенсиите, социалните плащания и нереализирани европейски програми. С първоначалната си идея за бюджет МФ искаше да свали дефицита до 3%, в унисон с Маастрихтските критерии. Предложението бе да се увеличат приходите чрез повишаването на някои данъци, като връщането на по-високите ставки на ДДС например.

„Тази седмица двете най-големи политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха бюджета и от заявеното стана ясно, че не подкрепят промените в данъчното законодателство“, коментира Гълъб Донев решението да се внесе друг тип бюджет.

Росица Велкова описа параметрите на бюджета, който МФ ще внесе в парламента, изтъквайки дисбаланса между приходи и разходи. Заложените изчисления показват, че приходите ще нараснат номинално с 6,1 млрд. лв., докато разходите ще се увеличат с 11,8 млрд. лв. „Това води до допълнително повишаване на дефицита с 5,6 млрд. лв“, каза служебният финансов министър.

В резултат на това проектът за бюджет предвижда страната да изтегли нов дълг от 13.7 млрд. лв. Така в края на годината държавният дълг би нараснал до 46.8 млрд. лв. или 25% от БВП, посочи Росица Велкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024