За първи път от 2008 г. насам Гилдията на сценаристите в Америка започва професионална стачка, която може да засегне най-големите продукции в киното и телевизионните сериали в глобален мащаб.

Стачката започва на 2 май, след като преговорите на гилдията с представители на студиата и стрийминг-компаниите в Холивуд не постигнаха успех.

Профсъюзът на сценаристите говорят за "екзистенциална криза", пред която са изправени колегите им, и осъждат поведението на продуцентите и разпространителите, които отказват да се съгласят на "справедливо споразумение".

В Гилдията членуват над 11 000 души. Те настояват за по-високи минимални възнаграждения, увеличаване на отчисленията за социално и здравно осигуряване, както и по-добри условия на работното място.

Основното настояване на сценаристите е да получават редовни компенсации, които отразяват бизнес модела на стрийминг-платформите.

  • В традиционната ТВ-индустрия, авторите имат право да получават приходи за всяко повторение на филм или сериал, за който са работили. Това им осигурява постоянен източник на пари дори в периоди, в които поръчките за нови продукции са слаби или липсват.
  • В ерата на стрийминга обаче това правило е трудно приложимо - особено заради отказа на платформите да публикуват ясни данни за рейтингите на продукциите си.
  • Според гилдията - въвеждането на този фактор би струвал около 429 млн. долара на година. Студиата са отговорили с контрапредложение, което възлиза само на 86 млн. долара годишно.
  • Сред останалите искания са задължителен минимум на наетите сценаристи за сериали с определен брой епизоди, гарантиран минимум от 10 последователни седмици работа, и обвързване на постоянните отчисления според броя на чуждестранните абонати на съответната стрийминг услуга.
  • Не на последно място: авторите искат регулиране на употребата на AI при създаването или преработката на сценарии - те настояват изкуственият интелект да не се използва за писане или пренаписване на сценарии за филми/сериали, а тврочеството на хора, защитени от базовото споразумение между Гилдията и студиата, да не може да се използва като материал за "трениране" на алгоритъм за сценарии. Това е една от точките, които представителите на разпространителите отказва да приеме - вместо това те са предложили "годишни срещи за обсъждане на напредъка в технологията".

Напрежението възниква в етап, в който най-големите студиа освобождават хиляди служители и спират продукциите, които не носят достатъчно високи приходи.

Обяснението за съкращаването на разходите се свързва с относителния спад на цените на акциите им в сравнение с бума на инвестициите в индустрията, който приключи към края на 2021 г.

Предлагането на нови сериали достига до рекордни стойности - само за 2022 г. са пуснати 599 програми на английски език. В последните години сценаристи като Райън Мърфи и Шонда Раймс успяха да сключат дългогодишни договори за стотици милиони, за да произвеждат ексклузивно съдържание.

Пренасищането на пазара обаче доведе до ситуация, в която платформите и студиата не успяват да оправдаят разходите за всички продукции, които са поръчали.

Съкращаването на споразуменията с творците и на бюджетите за останалите проекти доведе до конфликт с очакванията на авторите за финансова стабилност.

Variety цитират сценарист с дългогодишен опит, който казва, че не е почивал от пандемията насам, "защото не знам дали някога ще мога отново да правя пари".

"Това е паниката. Затова се притеснявам. Тъжното в този бизнес е, че никой не ти казва кога кариерата ти е приключила. Не ти се обаждат, за да ти кажат "Имам малко лоши новини, повече никога няма да можеш да работиш", казва неназованият автор.

Друг сценарист критикува платформите за това, че в момента инвестират само в еднотипни предсказуемо доходоносни сериали: "Когато някой дойде при мен с идея, аз го питам: "Кой ще бъде убит? или Къде са зомбитата". Можеш да вмъкнеш история с интересни персонажи в зомби сериал, но вече не може просто да направиш сериал за интересни персонажи".

Отказът на сценаристите да работят заплашва да забави още повече процеса по създаването на нови гледаеми филми и сериали.

Последната голяма стачка на гилдията продължи цели 100 дни в периода 2007-2008 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024