Снимка: © Getty Images

22 дни след победата на Еманюел Макрон на президентските избори - Франция вече има нов министър-председател с историческа роля.

Елизабет Борн е първата жена, която оглавява френското правителство от 30 години насам. Технократ с дългогодишен опит, социалистка по убеждения, Борн ще трябва да осъществи икономическата и екологичната програма, на която Макрон заложи в кампанията си.

Родена през 1961 г. в Париж, в семейството на евреин от полски произход, участвал в Съпротивата, Елизабет Борн е строителен инженер по образование. Още в края на 80-те години започва кариерата си като съветник в Министерството на транспорта и инфраструктурата, което по-късно е реорганизирано в Министерство на екологията.

Борн се издига в държавната администрация благодарение на екипа на Лионел Жоспен - първо е част от съветниците му в Министерството на образованието, а между 1997-2002 г. когато той е премиер на Франция, Елизабет Борн го съветва по транспортните въпроси.

Борн има и опит като директор на две от най-големите превозвачески организации във Франция - Националната железопътна компания SNCF и службата RATP, която управлява почти целия градски транспорт във френската столица.

От 2017 до 2020 г. тя е последователно министър на транспорта и на екологичния преход при премиера Едуар Филип, а от 2020 до 2022 г. е министър на труда в кабинета на Жан Кастекс.

В нейния мандат безработицата е спаднала до най-ниското си ниво за последните 15 години, като особено видим е ефектът сред преодоляването на безработицата при младежите, описва France 24.

Новата ѝ позиция е свързана с прокарването на по-тежки реформи като повишаването на пенсионната възраст във Франция.

Описват Борн като "истински работохолик" и професионалист с дълбоки познания в секторите, които е управлявала като министър.

Досега обаче тя никога не се е кандидатирала за изборни позиции, а липсата на политическа "тежест" може да се окаже слабото ѝ място, коментират френските медии. В средата на юни Франция ще проведе парламентарни избори, на които Елизабет Борн ще участва като кандидат от района на Калвадос, Нормандия.

Le Monde разкрива, че Макрон се е колебаел дълго време на кого да възложи позицията на министър-председател след изборите. Предпочитаният кандидат трябва едновременно да разбира социалните, екологичните и икономическите проблеми, да олицетворява "обновлението" в новия президентски мандат, но и да е достатъчно солиден в медийните си изяви и в намирането на парламентарна подкрепа.

През последните седмици Борн е показала, че отговаря на по-голямата част от тези условия.

61-годишната Елизабет Борн е втората жена в историята на Франция, която става министър-председател. Тя посвети началото на мандата си на своята предшественичка - Едит Кресон - която ръководи правителството за кратко между май 1991 и април 1992 г. по време на мандата на Франсоа Митеран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев