Лондон забрани реклама на Calvin Klein с FKA twigs, но ще свали ли тази с Джеръми Алън Уайт? Снимка: © Calvin Klein

Службата за рекламни стандарти (ASA) на Обединеното кралство забрани реклама на Calvin Klein с британската певица FKA twigs от март 2023 г. Това се случва по-малко от седмица след излизането на друга кампания на бранда от 4 януари - с актьора Джеръми Алън Уайт, който скоро спечели "Златен глобус" за ролята си в The Bear.

На санкционирания рекламен плакат певицата е с риза, преметната наполовина през тялото ѝ. След две оплаквания от страна на обществеността ASA заяви, че рекламата представя FKA twigs като „стереотипен сексуален обект“ и „композицията на изображението поставя фокуса на зрителите върху тялото на модела, а не върху облеклото, което се рекламира“, пише The Guardian.

Calvin Klein защити позата като „естествена и неутрална“ и каза, че кампанията „съдържа прогресивно и просветено послание“.

ASA все пак забрани на Calvin Klein някога да препубликува рекламата с FKA twigs, като определи изображението като „безотговорно и имащо вероятност да причини сериозна обида“.⁠

Снимки от същата кампания, но с Кендъл Дженър в кадър, обаче не са забранени. Те са „не повече от леко сексуални“, според ASA.

Кадърът на FKA twigs едва ли показва повече кожа, отколкото, ако беше с бикини. Може да се каже, че Дженър е малко по-облечена, но какво ще стане с изображенията на Джеръми Алън Уайт тогава, питат няколко медии след решението.

В отговор на забраната самата FKA twigs излезе с позиция:

„Не виждам „стереотипния сексуален обект“, както са ме нарекли. Виждам силна красива цветнокожа жена, чието невероятно тяло е преодоляло повече болка, отколкото можете да си представите. Не мога да не почувствам, че има двойни стандарти на фона на прегледа на други минали и настоящи кампании от този характер"

Смята се, че певицата има предвид именно кампанията с Уайт, който е само по боксерки. Визиите с него получиха огромен отзвук и позитивни реакции в социалните мрежи. New Yorker описва фотосесията – която показва значително повече голо тяло от изображението на FKA twigs – като „времеви печат на сегашния момент в историята - период на суетни удоволствия и желания“.

Колкото до думите на певицата за „преодоляване на болката" - тя най-вероятно говори за операцията, която преживя през 2017 г. - за отстраняване на шест фиброзни тумора от матката, припомня The Guardian. След интервенцията разказа, че туморите са били „с размера на две ябълки, три кивита и няколко броя ягоди". "Купа с плодове от болка всеки ден... Опитвах се да бъда смела, но на моменти беше мъчително и, честно казано, започнах да се съмнявам дали тялото ми някога отново ще се почувства същото... самоувереността ми като жена бе разрушена”, признава тогава тя.

Calvin Klein има дълга история със спорни реклами. Марката стои зад някои от най-провокативните визии на 20-и век.

Случаят със забраната на рекламата с FKA twigs обаче е необясним - заради това, че ASA я описва като „сексуален обект", въпреки че самият модел напълно одобрява изображението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024