Задълбочава ли се кризата? Ефектът на доминото завлича още американски банки към колапс Снимка: © Getty Images

Поредна американска банка се засилва надолу по опасно стръмния улей към колапс и евентуален фалит. Късно в сряда цената на акциите на PacWest Bancorp потъна с около 60%, след като стана ясно, че финансовата институция търси купувач и обмисля различни стратегически варианти за оцеляването си на фона на задълбочаващата се банкова криза в САЩ.

Новината за влошеното състояние и неясното бъдеще пред PacWest идва само два дни след фалита на First Republic Bank, която в понеделник бе продадена на JP Morgan Chase. Банковата криза в страната бе отприщена през март, когато Silicon Valley Bank и Signature Bank банкрутираха в резултат на изтичането на депозити от кредиторите в САЩ.

Потъването на акциите на PacWest се случи и броени часове след решението на американския Федерален резерв за поредно повишение на лихвените проценти. Затягащата се парична политика на централната банка продължава да подлага на силен натиск регионалните кредитори.

PacWest не бе единствената, която се завъртя по спиралата надолу. Western Alliance изгуби около 30% от капитализацията си след края на търговията, а сумарно от началото на годината акциите ѝ са с 90% надолу. Zion Bancorp, First Horizon и Comerica се сринаха с повече с между 7 и 10%, а SPDR S&P Regional Banking ETF спадна с 5%.

Банковата зараза през последните месеци стъпва върху затягането на мерките, целящи да овладеят инфлацията. На пресконференция в сряда председателят на Фед Джером Пауъл нарече банковата система е „стабилна и устойчива“, което явно е мотивирало централната банка да предприеме десетото поредно повишение на лихвения процент (б.р. – основният лихвен процент сега е в диапазона от 5,0 до 5,25%).

Последователните фалити на три големи регионални банки за по-малко от два месеца караха мнозина да настояват за забавяне на процеса – рязкото повишаване на лихвените проценти означава, че облигациите и заемите в счетоводните книги на банките струват много по-малко. Освен трите фалита, други банки също изпитват сериозни затруднения на този фон.

Случаят с PacWest и банковата криза

В изявление регионалната банка съобщи, че не е имала необичайни отливи на депозити, откакто в понеделник бе обявена продажбата на First Republic Bank на JPMorgan.

Планираната продажба на портфейла й от заеми за финансиране на кредитори на стойност 2,7 млрд. долара остава по план и след като бъде завършена, ще увеличи коефициента на базовия собствен капитал от първи ред от 9,21% на поне 10%, посочиха от банката. „В съответствие с обичайните практики компанията и нейният борд на директорите непрекъснато преразглеждат стратегическите възможности.“

„Напоследък към компанията се обърнаха няколко потенциални партньори и инвеститори – обсъжданията са в ход. Компанията ще продължи да оценява всички възможности за максимизиране на стойността за акционерите“, добави тя.

Въпреки уверенията, съобщението явно се отрази негативно на инвеститорите, които се изплашиха от потенциалните рискове и продължаващото вдигане на лихвите. Тревогите в сектора идват след период на относително спокойствие и биха могли да ограничат достъпността на кредитите в Америка и да навредят на растежа.

„Доверието в една финансова институция се гради с десетилетия и се разрушава за дни. С падането на всяка плочка от доминото, следващата най-слаба банка започва да се клати“, написа в Twitter милиардерът инвеститор Бил Акман.

Той призова регулаторите да въведат широка гаранция на депозитите. „Докато инвеститорите не бъдат възнаградени за това, че залагат на разклащаща се банка, няма да има оферта, а най-добрата продажба е на последната цена“, написа той.

Акциите на PacWest са загубили почти 90% от стойността си от началото на регионалната банкова криза на 8 март. Други регионални кредитори, чиито книжа бяха подложени на натиск тази седмица, също се понижиха, като компенсираха печалбите си от по-рано през деня.

Все още не е ясно дали скорошните събития, засегнали конкретни банки, отразяват цялостното състояние на банковата индустрия. Моментните колебания на акциите може да се дължат повече на страха на инвеститорите, отколкото на по-дълбок и системен проблем, стана ясно от изявление на базираната в Далас Comerica.

Кризата в регионалните банки в САЩ започна през март, когато бързото, предизвикано от социалните медии, влизане на регулатора в Silicon Valley Bank доведе до нейното внезапно затваряне и накара вложителите в регионалните банки да избягат на безопасно място в най-големите институции.

След банките: Защо следващият срив може да е при имотите?

Проблемите принудиха регулаторите да се намесят със спешни мерки. Към края на миналия месец пазарите вече изглеждаха успокоени.

Въпреки че First Republic, калифорнийски кредитор на богатите, стана третата фалирала банка от март насам, регулаторите се надяваха, че продажбата ѝ на JPMorgan на търг, проведен през уикенда от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), ще сложи край на кризата.

Вместо това сделката поднови страховете на пазара. Някои инвеститори предупредиха, че кризата не е приключила, а хедж фондовете заложиха на това, че ефектът на доминото може да засегне други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024