Задържан британец стана повод за един "много ГЕРБерски скандал* Снимка: © Getty Images

*Заглавието е аналогия със сериала Един много британски скандал.


Депутатите на ГЕРБ-СДС откриха зрелищна атака срещу "Демократична България" в парламента. Поводът беше залавянето на издирван за тероризъм от Интерпол британски гражданин у нас на 10 януари.

28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, беше задържан в село Любеново, община Никопол, в частен имот до ферма за биоземеделие.

Във вторник спецчасти от отряда за борба с тероризма са влезли в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.

В българското село дядото и бабата на британеца са си купили къща преди години.

Бодил е бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

Британецът пристигнал в България през ноември 2022 г.

В село Любеново се намира и фермата на народния представител от Демократична България (квота на "Зелените" ) Албена Симеонова. Въпреки че депутатката ясно обясни, че британецът е задържан в другия край на селото, а не "до" или "в" нейната ферма, ГЕРБ взеха казуса на въоръжение за мощен популизъм от трибуната на Народното събрание.

Вербувана ли е от издирван престъпник депутатката Албена Симеонова от "Демократична България", попитаха от ГЕРБ в декларация от трибуната на Народното събрание. Причината: Албена Симеонова помогнaла на чужденеца да си плати тока и познавала баба му и дядо му.

Името на Албена Симеонова беше замесено в казуса от bTV, които във вчерашния ден лансираха информация, че по молба на депутатката британецът бил приютен в селото от друга жена.

Достоверността на журналистическата находка беше опровергана от Симеонова. Въпреки това, на сайта на медията още може да се намери следния текст:

"По първоначална също неофициална информация британецът се е настанил в имот на депутата от „Демократична България“ Албена Симеонова. От прокуратурата не коментират дали е вярно."

После от медията продължавата:

(Говорителят на главния прокурор) Сийка Милева не пожела да коментира появилата се информация, че британецът се е настанил в биофермата на депутата от "Демократична България" Албена Симеонова. Тя единствено заяви, че "всеки носи отговорност за своите действия".

Абсолютно същата информация може да бъда намерена и в близкия до ГЕРБ сайт Tribune.bg.

Пред обществената БНТ Симеонова обяснява кой, къде и при кого живее в селото, но очевидно, че се очаква Сийка Милева да арбитрита фактите.

Албена Симеонова пред БНТ:

  • Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия край на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, за да му включат тока и водата в къщата на дядо му.

БНТ: Т.е. Вие познавате този Дейвид Бодил по принцип?

  • Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец, който пристигне в това. Още повече, че дядо му ми беше много близък.

БНТ: Дядо му живее в България и той е британец, така ли?

  • Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия край на селото, на тяхно име, няма нищо общо имота с мен.

БНТ: А този имот граничи ли по някакъв начин с Вашата ферма за биопроизводство?

  • Не, не! То е на другия край на селото. Кметицата ме помоли да му преведа, защото никой не говори английски в селото. Аз съм го виждала за половин час.

БНТ: Изненадва ли ви това, че го издирват британските власти?

  • Много ме изненадва, той изглежда изключително нормален.

За да е още по-пълноценна работата на депутатите, по искане на бившия вътрешен министър в последния кабинет на Бойко Борисов - Христо Терзийски, Народното събрание реши да изслуша вътрешния министър Иван Демерджиев и председателя на ДАНС Пламен Тончев по казуса.

"С голям интерес ще слушам какво ще кажат службите", беше отговорът на Симеонова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024