Заговор срещу кралицата. ФБР разкри план за убийството на Елизабет II от 80-те години Снимка: © Getty Images

Покойната кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за живота си по време на нейно посещение в Съединените щати през 1983 г. Това сочат новопубликувани документи на Федералното бюро за разследване (ФБР), съобщава BBC.

Разследващото бюро публикува доклади, свързани с пътуванията на британския монарх в САЩ, които показват как институцията е помагала да се осигури безопасността на кралицата по време на визитите ѝ.

През 1983 г. срещу нея е имало заплаха за убийство. Според досието офицер, който често посещавал ирландски пъб в Сан Франциско, предупредил федералните агенти за обаждане от мъж, с когото се запознал в заведението.

Полицаят казал, че мъжът му споделил, че търси отмъщение за дъщеря си, която "била убита в Северна Ирландия с гумен куршум". Заплахата е отправена на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип в Калифорния. В този период се случват размириците в Северна Ирландия, което всява напрежение в Обединеното кралство.

"Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", докато тя плава под него, или щеше да се опита да убие кралицата, когато тя посети националния парк Йосемити", пише в документа.

В отговор на заплахата Тайните служби са планирали да "затворят пешеходните пътеки на моста Голдън Гейт, когато яхтата наближи". Не е ясно какви мерки са били предприети в Йосемити, но посещението е продължило по план.

Файловете на ФБР показват, че бюрото постоянно е било бдително към реалните възможности за заплаха срещу кралицата, особено на фона на размириците в Северна Ирландия. Нейният втори братовчед лорд Маунтбатън е убит при бомбен атентат, извършен от активист на ИРА край бреговете на графство Слиго през 1979 г.

Преди визитата на кралицата в Кентъки през 1989 г., във вътрешна бележка на ФБР се казва, че "възможността за заплахи срещу британската монархия е постоянно налична от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА)".

В нея се казва още, че "от Бостън и Ню Йорк се иска да останат нащрек за евентуални заплахи срещу Елизабет II от страна на членове на ИРА".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Денков е готов да говори с Мария Габриел за промените в кабинета

Кандидат-премиерът не изключи възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета

14:05 - 30.05.2023

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023