Заговор срещу кралицата. ФБР разкри план за убийството на Елизабет II от 80-те години Снимка: © Getty Images

Покойната кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за живота си по време на нейно посещение в Съединените щати през 1983 г. Това сочат новопубликувани документи на Федералното бюро за разследване (ФБР), съобщава BBC.

Разследващото бюро публикува доклади, свързани с пътуванията на британския монарх в САЩ, които показват как институцията е помагала да се осигури безопасността на кралицата по време на визитите ѝ.

През 1983 г. срещу нея е имало заплаха за убийство. Според досието офицер, който често посещавал ирландски пъб в Сан Франциско, предупредил федералните агенти за обаждане от мъж, с когото се запознал в заведението.

Полицаят казал, че мъжът му споделил, че търси отмъщение за дъщеря си, която "била убита в Северна Ирландия с гумен куршум". Заплахата е отправена на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип в Калифорния. В този период се случват размириците в Северна Ирландия, което всява напрежение в Обединеното кралство.

"Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", докато тя плава под него, или щеше да се опита да убие кралицата, когато тя посети националния парк Йосемити", пише в документа.

В отговор на заплахата Тайните служби са планирали да "затворят пешеходните пътеки на моста Голдън Гейт, когато яхтата наближи". Не е ясно какви мерки са били предприети в Йосемити, но посещението е продължило по план.

Файловете на ФБР показват, че бюрото постоянно е било бдително към реалните възможности за заплаха срещу кралицата, особено на фона на размириците в Северна Ирландия. Нейният втори братовчед лорд Маунтбатън е убит при бомбен атентат, извършен от активист на ИРА край бреговете на графство Слиго през 1979 г.

Преди визитата на кралицата в Кентъки през 1989 г., във вътрешна бележка на ФБР се казва, че "възможността за заплахи срещу британската монархия е постоянно налична от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА)".

В нея се казва още, че "от Бостън и Ню Йорк се иска да останат нащрек за евентуални заплахи срещу Елизабет II от страна на членове на ИРА".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024