Служебният външен министър Николай Милков е решил да запази Велислава Петрова като свой заместник, като Петрова ще отговаря за три от най-важните политики на МВнР - Северна Македония, кандидатстването на България в Шенген и предстоящите етапи от присъединяването към ОИСР.

Велислава Петрова беше член на политическия кабинет и на Теодора Генчовска (бившият външен министър също остана в изпълнителната власт при служебния кабинет, но като заместник на Димитър Стоянов).

Тя коментира, че и трите основни задачи изискват "високо ниво на приемственост между правителствата и ръководствата на министерството".

"Продължаването на тази работа от моя страна е точно тази приемственост, която е нужна на външната политика по принцип, за да може българската позиция да се затвърждава във времето", каза тя на брифинга в МВнР.

Петрова беше част от кадровите предложения на "Има такъв народ" още през лятото на 2021 г., като се спрягаше за три различни сфери на управлението.

Веднага след изборите през юли 2021 г. тя беше номинирана от Слави Трифонов за министър на здравеопазването в неслучилия се проектокабинет на Николай Василев. През август 2021 г. предложенията за премиер от ИТН Пламен Николов я включи в своя проектокабинет като министър на образованието, науката и иновациите.

Едва през декември 2021 г. тя все пак получи позиция в държавното управление в политическия кабинет на Теодора Генчовска. Петрова е и единствената от тримата заместници на бившия външен министър, който остава при служебното правителство.

Милков обяви запазването на Петрова като оценка за работата ѝ и посочи, че това е доказателство за липсата на намерения за "реваншизъм в МВнР". Той ще има само двама заместници - вторият от тях е досегашният посланик в Украйна Константин Коджабашев, който ще бъде и говорител на Външно министерство по време на служебния кабинет.

Коя е Велислава Петрова

Родена през 1990 г., Велислава Петрова е завършила е Националната природоматематическа гимназия със златна диплома за пълно отличие. Има диплома по "Микробиология" в Университета в Бристол, като прави докторска дисертация в Кеймбридж.

Велислава Петрова е специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините към GAVI - Глобалния алианс за ваксини и имунизации. Работила е като консултат към ООН и други международни организации в сферата на здравното законодателство.

Тя е избрана за финалист на конкурса "Най-изявени млади личности" в категория "Иновации в медицината" през 2021 г. Нейно откритие за нов метод на генетичен анализ на имунната система, с който открива как морбили предизвиква имунна амнезия, е смятан за едно от най-влиятелните постижения в науката за 2019 г.

В официалната ѝ биография в МВнР се посочва, че е специалист е в сферите на сътрудничеството за развитие и глобалното здраве. Работила е и като експерт по оценка на риска от бедствия в България към Световната банка. През последните две години работи в Женева над редица проекти за засилване на партньорствата между Европа и Африка за постигане на Целите за Устойчиво Развитие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"