Заместничка на Теодора Генчовска от ИТН остава в новия екип на МВнР

Служебният външен министър Николай Милков е решил да запази Велислава Петрова като свой заместник, като Петрова ще отговаря за три от най-важните политики на МВнР - Северна Македония, кандидатстването на България в Шенген и предстоящите етапи от присъединяването към ОИСР.

Велислава Петрова беше член на политическия кабинет и на Теодора Генчовска (бившият външен министър също остана в изпълнителната власт при служебния кабинет, но като заместник на Димитър Стоянов).

Тя коментира, че и трите основни задачи изискват "високо ниво на приемственост между правителствата и ръководствата на министерството".

"Продължаването на тази работа от моя страна е точно тази приемственост, която е нужна на външната политика по принцип, за да може българската позиция да се затвърждава във времето", каза тя на брифинга в МВнР.

Петрова беше част от кадровите предложения на "Има такъв народ" още през лятото на 2021 г., като се спрягаше за три различни сфери на управлението.

Веднага след изборите през юли 2021 г. тя беше номинирана от Слави Трифонов за министър на здравеопазването в неслучилия се проектокабинет на Николай Василев. През август 2021 г. предложенията за премиер от ИТН Пламен Николов я включи в своя проектокабинет като министър на образованието, науката и иновациите.

Едва през декември 2021 г. тя все пак получи позиция в държавното управление в политическия кабинет на Теодора Генчовска. Петрова е и единствената от тримата заместници на бившия външен министър, който остава при служебното правителство.

Милков обяви запазването на Петрова като оценка за работата ѝ и посочи, че това е доказателство за липсата на намерения за "реваншизъм в МВнР". Той ще има само двама заместници - вторият от тях е досегашният посланик в Украйна Константин Коджабашев, който ще бъде и говорител на Външно министерство по време на служебния кабинет.

Коя е Велислава Петрова

Родена през 1990 г., Велислава Петрова е завършила е Националната природоматематическа гимназия със златна диплома за пълно отличие. Има диплома по "Микробиология" в Университета в Бристол, като прави докторска дисертация в Кеймбридж.

Велислава Петрова е специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините към GAVI - Глобалния алианс за ваксини и имунизации. Работила е като консултат към ООН и други международни организации в сферата на здравното законодателство.

Тя е избрана за финалист на конкурса "Най-изявени млади личности" в категория "Иновации в медицината" през 2021 г. Нейно откритие за нов метод на генетичен анализ на имунната система, с който открива как морбили предизвиква имунна амнезия, е смятан за едно от най-влиятелните постижения в науката за 2019 г.

В официалната ѝ биография в МВнР се посочва, че е специалист е в сферите на сътрудничеството за развитие и глобалното здраве. Работила е и като експерт по оценка на риска от бедствия в България към Световната банка. През последните две години работи в Женева над редица проекти за засилване на партньорствата между Европа и Африка за постигане на Целите за Устойчиво Развитие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023
Бизнес

ИКЕА откри първия си магазин във Велико Търново

Над 1000 продукта за дома, плюс шведски кюфтенца и други храни, ще се предлагат в магазина

10:03 - 29.11.2023
Бизнес

Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет

09:03 - 29.11.2023