Малко след като Русия нахлува в Южна Осетия през 2008 г. и поема контрол върху част от грузинската територия, група местни журналисти решават да създадат рускоезична телевизия, която да излъчва новини, независими от пропагандата на Кремъл.

С помощта на държавната телевизия в Грузия те подписват 5-годишен договор с френския сателитен оператор Eutelsat, който се ангажира да излъчва канала им в региона на Кавказ. Всичко тръгва по план през 2010 г.

Само две седмици след първото пускане на сигнала - Eutelsat прекратява излъчването на опозиционната медия.

Оказва се, че слотът вече бил обещан на "Газпром медия" - подразделението на държавния газов оператор на Русия.

12 години след този инцидент Eutelsat отново е обект на сериозни критики заради това, че дава платформа за масово излъчване на руските пропагандни канали. Двама специалисти в сферата на сателитната индустрия от Франция и Украйна започват кампания за прекратяване на достъпа на проправителствени информационни канали от Русия и замяната им с независими и достоверни източници на новини за случващото се в страната.

Крайната цел на кампанията им е да дадат възможност на руските граждани да гледат алтернативни медийни канали, които не са на пряко подчинение на Кремъл, разказват те пред Wired.

Без изключение - от началото на войната големите руски телевизии подкрепят безусловно действията на Владимир Путин и ретранслират официалната пропаганда на правителството. Покрай нея - и дезинформацията за "напредъка" на т.нар. "специална операция" в Украйна.

Около 30% от руските домакинства плащат за сателитна телевизия по данни на Съвета на Европа. Според Джим Филипоф - един от инициаторите на реформата в Eutelsat - почти половин Русия гледа телевизия през сателитни чинии.

Повечето от тях са настроени за приемане на сигнал от пет сателита, всички от които се оперират от Eutelsat.

Основните два от тях са в орбита, която им позволява да покриват почти цяла Източна Европа и Западна Русия. 36B е собственост на Eutelsat, но 36C е притежаван от руската държава и се отдава под наем на Eutelsat, които на свой ред предоставят позиции за руски телевизионни оператори.

Останалите три сателита са руска собственост, но се оперират от Eutelsat и излъчват на територията на централна, северна и източна Русия.

Tricolor и NTV+ са двата руски оператора, които разчитат на Eutelsat за пренос на разнообразни канали от Русия, Европа и САЩ - от провоеннaта пропаганда на "Первий канал" до програмите, собственост на Disney.

В последните месеци, пише Wired, няколко канала са изпаднали от пакетите за руски потребители - някои като CNN спират да излъчват след влизането в сила на новия закон срещу "фалшивите" новини, а други като Euronews директно са забранени от Кремъл.

Активистите настояват Eutelsat да прекрати отношенията си с двата руски оператора, за да отвори място за безплатни и независими канали за зрителите в Русия. Ако Eutelsat прекрати договорите си за наем с Tricolor и NTV+, това би довело до пълно сътресение на руския медиен пазар.

Русия би могла да опита да заглуши сателитния сигнал както в годините на Студената война или да задейства "кибервойна" срещу френската компания, но ако това се случи, рискуват да прекъснат достъпа до собствените си телевизионни мрежи. Филипоф смята, че по-твърдата позиция от страна на Eutelsat може да принуди Москва да запази само 36C и да остави 36B за алтернативните медии.

"Това, което е важно да се знае за сателитите, е, че позицията е ценна колкото недвижимо имущество. Има огромно значение. Ако сателитът е позициониран на 36 градуса източно, това означава, че десетки милиони сателитни чинии са фиксирани към тази локация. Евентуалната им промяна не може да се случи за една нощ - това е процес, който би отнел месеци, ако не и години, и би струвал милиони", казва Филипов.

Ръководството на Eutelsat обаче реагира сдържано на тези призиви. Wired цитират тяхна позиция, в която се твърди, че компанията "поддържа неутралитет" и че взема решения на база на официални санкции и регулаторни указания.

"Ако европейските власти наложат нови санкции срещу руските канали, ние ще спрем излъчването им. На този етап нито един регулатор или друга компетентна служба не е поискал от нас да спрем частни руски телевизионни канали в Русия", казват те.

Тази истуация може да се промени - преди дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че ще бъдат наложени санкции на още три телевизии освен RT и Sputnik, така че да не могат да бъдат излъчвани "нито по кабел, нито по сателит, интернет или мобилни приложения". Според Politico става дума за РТР Планета, Россия 24 и ТВ Центр. Два от тях са качени на сателити на Eutelsat.

Сателитните комуникации са ключов елемент във войната в Украйна. Според западните разузнавателни служби Русия е опитала да хакне американския сателитен оператор Viasat няколко часа преди началото на инвазията в опит да засегне ресурсите на украинската армия. Междувременно Украйна се снабдява ударно със Starlink терминали, докато сателитните връзки на руските военни се сблъскват с големи проблеми.

"Ако умра мистериозно, беше ми приятно да ви познавам." Мъск се подигра на шефа на Роскосмос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024