"Защо, г-н Чолаков?" - българският еднорог Payhawk отговори на ГЕРБ

Спорът между министър Даниел Лорер и Радомир Чолаков от ГЕРБ по въпроса за българския еднорог - бил ли е той възможен по времето на ГЕРБ или не, има продължение. За "еднорог" се приема стартираща компания, постигнала милиард долара оценка.

Това е финтех компанията Payhawk, основана от българите Христо Борисов, Константин Дженгозов и Бойко Караджов, които преди месеци привлякоха ключово финасиране от фонда Lightspeed Venture Partners.

По време на дебатите по вота на недоверие във вторник, на седмия час от разискванията, Чолаков разкритикува Даниел Лорер за думите му, че част от признаците за промяна в икономическата ситуация в България е фактът, че се появи първият български "еднорог".

Чолаков се засегна от това, че Лорер може да припише успеха на Payhawk на действащото правителство, като обяви, че компанията е създадена през 2018 г. - "тоест, по време на управлението на ГЕРБ".

"Никой не им е пречил - момчетата са работили, правили са софтуер, развивали са се и в момента тяхната стойност е 1 млрд. долара. Този милиард си е техен, държавата няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им", обяви Чолаков.

Малко по-късно "момчетата" от Payhawk отговориха на Радомир Чолаков:

"Днес от трибуната на народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че компанията е създадена през 2018-а по времето на тяхното управление и можело да се случват компании на стойност $1 млрд. без никой да им пречи. Но не знае, че:

Чакахме с месеци през 2018-а, за да има Търговски регистър и да получим първата инвестиция;

Над 60 инвеститора отказваха да инвестират в стартираща компания от България, защото не вярваха, че сме способни да направим успешна компания на пазарен принцип;

15 дни преди да фалираме през 2019-а успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират;

Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България;

550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма", пише Христо Борисов във Фейсбук.

Радомир Чолаков продължи речта си вчера с друго притеснение - че Българската банка за развитие (ББР) финансира стартиращи компании.

"Нали знаете какво е start up? Една много cool идея, която може да стане, може и да не стане. 90% от стартъпите фалират на третата година според една от статистиките. С нашите пари се финансират рискови проекти. По света стартъпите се финансират с фондове за инвестиции. Никоя държава не влага, не го прави. Правителството ни задлъжнява, вдига инфлацията и прави рискови инвестиции. В един момент ще дойде съдия-изпълнителят и ще си потърси борчовете", каза юристът от ГЕРБ.

Христо Борисов отговаря и на този аргумент на Чолаков:

"Върнахме десетки хора обратно в България, за да работят в родината си. Много не отидоха в чужбина, за да работят тук. Във всеки един от офисите ни в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи. Плащаме милиони за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е базирана тук. Всеки нов служител от чужбина прекарва 2 седмици обучение в България. Цялата компания се събира два пъти - на българското Черноморие и на български зимен ски курорт - за тийм билдинг. Инвеститори от цял свят идват на крак в България, защото знаят, че в България се работи здраво и иновации се случват въпреки средата", пише един от създатели на Payhawk и добавя, че тази вечер ще е на площада, "защото политиците прекрачват всякакви морални граници".

"Да се говори с омраза, враждебност, цинизъм е похват от едно друго време, но не и днес. Не и в моята България", завършва предприемачът и накрая поправя Чолаков, че тези пари не са ги ”спечелили”, а са ги изработили.

В крайна сметка спорът на Чолаков с Лорер вчера беше разрешен от премиера Кирил Петков, който взе думата, за да обясни на юриста от ГЕРБ, че парите за стартъпи се предоставят от Фонда на фондовете, а ББР подпомага само малки и средни предприятия.

Петков обаче извади и друго действащо лице от мандата на ГЕРБ - а именно "адвокатът на Вълка".

"170 компании се финансират от Фонда на фондовете, а 80 заема са дадени от ББР за малки и средни предприятия. Цялата тази сума е по-малка от заема за адвоката на Вълка, който българската държава отпусна по времето на правителството на ГЕРБ", каза той.

Петков има предвид заема на фирмата "Роудуей кънстракшън", която е получила кредит от ББР за над 140 милиона лева - най-големия "клиент" на държавната насърчителна банка, преди да дойде служебният кабинет през 2021 г. Собственикът на фирмата е адвокат, който я придобива срещу 100 лв. от по-ранния формален притежател. Адвокатът е бивш член на бордовете на компании на бизнесмена Румен Гайтански, известен с прякора си Вълка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024