Защо Гърция прави всичко възможно да привлече пенсионерите от чужбина? Снимка: © Unsplash

Повечето държави целят да привлекат млади и работоспособни хора – предприемачи с нови идеи, студенти, хора, готови да вършат работата, която местните отказват. Гърция обаче е предприела различен подход – тя иска да стане дом за все повече пенсионери от цяла Европа.

„Логиката е много проста – искаме пенсионерите да се преместят тук“, казва Атина Калива, отговаряща за данъчната политика към гръцкото министерство на финансите. Тя е един от хората, помогнали за дизайна на тази схема. „Имаме красива страна, много добър климат, така че защо не?“, пита реторично тя, цитирана от The Guardian.

Инициативата е заложена в поправки от закона, който трябва да влезе за разглеждане в парламента идната седмица. Тя предлага единна данъчна ставка от 7 % върху приходите на всички чуждестранни граждани, които са се пенсионирали и възнамеряват да сменят местожителството си в Гърция. Ако бъде приет, стимулът ще важи за следващото десетилетие.

„Надяваме се, че пенсионерите, възползвайки се от тази атрактивна оферта, ще прекарват повече време в Гърция“, казва Калива. „Това ще означава, че ще инвестират, като наемат жилище или си закупят къща“.

Атина не е първата европейска столица, която решава да задейства такава схема. В разгара на финансовата криза от 2008-2009 г. Лисабон също привлече чуждестранните пенсионери в Португалия, като им предложи пенсии без данъци в продължение на 10 години. Тази мярка накара богатите граждани от Северна Европа да се преместят на юг, след като приключат с работата си.

Този ход обаче ядоса останалите държави членки от ЕС, които се оплакаха, че Португалия води дискриминационен режим на данъчно облагане. След като и местните се разгневиха, Лисабон обяви, че тази година ще представи схема за 10-процентно облагане върху доходите от пенсии за чужденци.

Гърция няма за цел да попречи на своите европейски партньори. Но желае да приложи плоския данък не само върху пенсиите, а и върху останалите източници на приходи.

„Единната ставка от 7% ще важи за всякакъв тип приходи, които може да има даден човек, било то наеми, пенсии или други дивиденти“, казва Алекс Пателис, който е икономически съветник на премиера Кирякос Мицотакис. „Като правителство на реформите, ние трябва да опитаме да засилим икономиката и да променим модела на растеж на Гърция“.

„Искаме да градим върху марката, наречена Гърция, и да се възползваме от всичко, което тя е постигнала“, добавя той. „Когато пандемията отмине, вярваме, че капиталът и трудът ще се преместят в страни, които са се справили значително добре“, казва Пателис, отчитайки, че държавата е овладяла корона-кризата.

Разбира се, по новата схема ще има условия. Според местните власти обаче тя няма да доведе до гнева на гърците. Страната вече е една от държавите в света с най-високи данъци и една от тези, които са подложени на строги икономически ограничения. Това е факт вследствие на огромния спасителен план на ЕС и Международния валутен фонд отпреди няколко години, който спаси икономиката ѝ.

„По дефиниция пенсионерите не работят“, казва Пателис. „Така че няма да има конкуренция с местната работна сила. Вместо това, те ще са тук и ще харчат пари. Британците ходят в Испания, американците се местят във Флорида, така че защо не Гърция?“.

Ако новите промени получат добър международен отзвук, това ще е изключителен успех за Гърция, която в не толкова далечното минало загуби около 500 хиляди души от населението си, напуснали, за да търсят работа в чужбина заради дълготрайната криза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024