Снимка: © Unsplash

Повечето държави целят да привлекат млади и работоспособни хора – предприемачи с нови идеи, студенти, хора, готови да вършат работата, която местните отказват. Гърция обаче е предприела различен подход – тя иска да стане дом за все повече пенсионери от цяла Европа.

„Логиката е много проста – искаме пенсионерите да се преместят тук“, казва Атина Калива, отговаряща за данъчната политика към гръцкото министерство на финансите. Тя е един от хората, помогнали за дизайна на тази схема. „Имаме красива страна, много добър климат, така че защо не?“, пита реторично тя, цитирана от The Guardian.

Инициативата е заложена в поправки от закона, който трябва да влезе за разглеждане в парламента идната седмица. Тя предлага единна данъчна ставка от 7 % върху приходите на всички чуждестранни граждани, които са се пенсионирали и възнамеряват да сменят местожителството си в Гърция. Ако бъде приет, стимулът ще важи за следващото десетилетие.

„Надяваме се, че пенсионерите, възползвайки се от тази атрактивна оферта, ще прекарват повече време в Гърция“, казва Калива. „Това ще означава, че ще инвестират, като наемат жилище или си закупят къща“.

Атина не е първата европейска столица, която решава да задейства такава схема. В разгара на финансовата криза от 2008-2009 г. Лисабон също привлече чуждестранните пенсионери в Португалия, като им предложи пенсии без данъци в продължение на 10 години. Тази мярка накара богатите граждани от Северна Европа да се преместят на юг, след като приключат с работата си.

Този ход обаче ядоса останалите държави членки от ЕС, които се оплакаха, че Португалия води дискриминационен режим на данъчно облагане. След като и местните се разгневиха, Лисабон обяви, че тази година ще представи схема за 10-процентно облагане върху доходите от пенсии за чужденци.

Гърция няма за цел да попречи на своите европейски партньори. Но желае да приложи плоския данък не само върху пенсиите, а и върху останалите източници на приходи.

„Единната ставка от 7% ще важи за всякакъв тип приходи, които може да има даден човек, било то наеми, пенсии или други дивиденти“, казва Алекс Пателис, който е икономически съветник на премиера Кирякос Мицотакис. „Като правителство на реформите, ние трябва да опитаме да засилим икономиката и да променим модела на растеж на Гърция“.

„Искаме да градим върху марката, наречена Гърция, и да се възползваме от всичко, което тя е постигнала“, добавя той. „Когато пандемията отмине, вярваме, че капиталът и трудът ще се преместят в страни, които са се справили значително добре“, казва Пателис, отчитайки, че държавата е овладяла корона-кризата.

Разбира се, по новата схема ще има условия. Според местните власти обаче тя няма да доведе до гнева на гърците. Страната вече е една от държавите в света с най-високи данъци и една от тези, които са подложени на строги икономически ограничения. Това е факт вследствие на огромния спасителен план на ЕС и Международния валутен фонд отпреди няколко години, който спаси икономиката ѝ.

„По дефиниция пенсионерите не работят“, казва Пателис. „Така че няма да има конкуренция с местната работна сила. Вместо това, те ще са тук и ще харчат пари. Британците ходят в Испания, американците се местят във Флорида, така че защо не Гърция?“.

Ако новите промени получат добър международен отзвук, това ще е изключителен успех за Гърция, която в не толкова далечното минало загуби около 500 хиляди души от населението си, напуснали, за да търсят работа в чужбина заради дълготрайната криза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?