Снимка: © Unsplash

Повечето държави целят да привлекат млади и работоспособни хора – предприемачи с нови идеи, студенти, хора, готови да вършат работата, която местните отказват. Гърция обаче е предприела различен подход – тя иска да стане дом за все повече пенсионери от цяла Европа.

„Логиката е много проста – искаме пенсионерите да се преместят тук“, казва Атина Калива, отговаряща за данъчната политика към гръцкото министерство на финансите. Тя е един от хората, помогнали за дизайна на тази схема. „Имаме красива страна, много добър климат, така че защо не?“, пита реторично тя, цитирана от The Guardian.

Инициативата е заложена в поправки от закона, който трябва да влезе за разглеждане в парламента идната седмица. Тя предлага единна данъчна ставка от 7 % върху приходите на всички чуждестранни граждани, които са се пенсионирали и възнамеряват да сменят местожителството си в Гърция. Ако бъде приет, стимулът ще важи за следващото десетилетие.

„Надяваме се, че пенсионерите, възползвайки се от тази атрактивна оферта, ще прекарват повече време в Гърция“, казва Калива. „Това ще означава, че ще инвестират, като наемат жилище или си закупят къща“.

Атина не е първата европейска столица, която решава да задейства такава схема. В разгара на финансовата криза от 2008-2009 г. Лисабон също привлече чуждестранните пенсионери в Португалия, като им предложи пенсии без данъци в продължение на 10 години. Тази мярка накара богатите граждани от Северна Европа да се преместят на юг, след като приключат с работата си.

Този ход обаче ядоса останалите държави членки от ЕС, които се оплакаха, че Португалия води дискриминационен режим на данъчно облагане. След като и местните се разгневиха, Лисабон обяви, че тази година ще представи схема за 10-процентно облагане върху доходите от пенсии за чужденци.

Гърция няма за цел да попречи на своите европейски партньори. Но желае да приложи плоския данък не само върху пенсиите, а и върху останалите източници на приходи.

„Единната ставка от 7% ще важи за всякакъв тип приходи, които може да има даден човек, било то наеми, пенсии или други дивиденти“, казва Алекс Пателис, който е икономически съветник на премиера Кирякос Мицотакис. „Като правителство на реформите, ние трябва да опитаме да засилим икономиката и да променим модела на растеж на Гърция“.

„Искаме да градим върху марката, наречена Гърция, и да се възползваме от всичко, което тя е постигнала“, добавя той. „Когато пандемията отмине, вярваме, че капиталът и трудът ще се преместят в страни, които са се справили значително добре“, казва Пателис, отчитайки, че държавата е овладяла корона-кризата.

Разбира се, по новата схема ще има условия. Според местните власти обаче тя няма да доведе до гнева на гърците. Страната вече е една от държавите в света с най-високи данъци и една от тези, които са подложени на строги икономически ограничения. Това е факт вследствие на огромния спасителен план на ЕС и Международния валутен фонд отпреди няколко години, който спаси икономиката ѝ.

„По дефиниция пенсионерите не работят“, казва Пателис. „Така че няма да има конкуренция с местната работна сила. Вместо това, те ще са тук и ще харчат пари. Британците ходят в Испания, американците се местят във Флорида, така че защо не Гърция?“.

Ако новите промени получат добър международен отзвук, това ще е изключителен успех за Гърция, която в не толкова далечното минало загуби около 500 хиляди души от населението си, напуснали, за да търсят работа в чужбина заради дълготрайната криза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос