Защо Германия отказва военна помощ на Украйна Снимка: © Getty Images

Докато Европа и НАТО се подготвят за реакция при сценарий на военен конфликт в Украйна, а Русия разполага близо 100 000 войници по югозападната си граница - Германия стои встрани от всички призиви за превантивна помощ за Киев.

Новото правителство в Берлин не само отказва призивите на Украйна за продажба на бойна техника, но според Wall Street Journal блокира и възможността на други страни да пренасочат ресурс към страната.

Американската медия съобщи, че правителството на Олаф Шолц е отказало да издаде разрешителни на Естония, която е възнамерявала да предостави военна помощ на Украйна с произведени в Германия материали.

В същото време - САЩ, Великобритания, Франция, Турция и Литва поеха ангажимент да осигурят подкрепа за Киев, включително с противотанкови ракети Javelin, ракети "земя-въздух" Stinger, и др.

Още през декември министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников коментира пред Financial Times, че Германия създава пречки пред намерението на Киев да поръча антиснайпер-системи и оръжия за неутрализиране на безпилотни самолети през службата на НАТО.

Резников се възмущава, че страната не само задълбочава енергийната си зависимост от Русия чрез "Северен поток 2" и отслабва позицията на Украйна, но и блокира опитите й да се самоотбранява.

Германското правителство отказва да подкрепи и анонсите на САЩ за въвеждане на максимални санкции срещу Русия в случай на инвазия в съседната държава.

Изследване, публикувано в Der Spiegel преди дни, показва, че единствено избирателите на "Зелените" са склонни да защитят конфронтационна позиция на правителството на Шолц срещу Москва (42%). Само 23% от симпатизантите на Партията на свободните демократи подкрепя по-агресивни мерки спрямо Путин.

Крайната "Алтернатива за Германия" стои на последно място с 12% от симпатизантите, които смятат, че федералното правителство трябва да изостри тона си по темата с Русия.

Лидерът на баварския консервативен ХСС Маркус Зьодер се обяви против въвеждането на по-строги санкции срещу руската страна - например изключването ѝ от финансовата система SWIFT. Това би изключило Русия от световните пазари, което би довело до спиране на всички разплащания между германските и руските компании, обслужване на заеми и др.

Зьодер смята, че Русия е "труден партньор, но не е враг на Европа", затова не си представя германски военни доставки в Украйна.

Същата позиция се защитава и от новия външен министър Аналена Бербок, съпредседател на "Зелените".

Основният аргумент за тази позиция? Втората световна война.

Историческите мотиви, които Бербок изтъква пред медиите, са свързани с наследството от Нацистка Германия и колосалните щети, които инвазията на Хитлер в СССР нанася.

Специалистът по сигурността Марсел Дирсус посочва, че за много хора в Германия е немислима самата идея, че германски оръжия може да бъдат използвани за стрелба срещу руски войници.

Същите думи използва и Нилс Шмид - говорителят по въпросите на външната политика в управляващата Социалдемократическа партия на Германия. Spiegel го цитира да казва, че евентуални военни доставки може да допринесат за ескалацията на напрежението, "да не говорим за историческите последствия, при които германски оръжия биха били използвани срещу Русия за първи път след края на Втората световна война".

Това оправдание е абсурдно за Киев. Посланикът на Украйна Андрий Мелник коментира пред DPA, че ако Германия иска да носи отговорност за миналото си, тази отговорност трябва да се прилага и спрямо Украйна, която е изгубила поне 8 милиона души от населението си по време на нацистката окупация.

Не всички в Германия са настроени срещу военната помощ за Украйна. По време на предизборната кампания миналата пролет съпредседателят на "Зелените" Роберт Хабек коментира, че подкрепя изпращането на отбранителни оръжия в страната. Изказването му обаче е посрещнато с остра вътрешна съпротива, заради която той влиза в обяснителен режим. В момента Хабек е вицеканцлер на Германия и министър на икономиката, като отговаря за разрешаването на оръжейния експорт.

Германия е един от най-големите производители и износители на оръжия в света. По предварителни данни, експортът през 2021 г. е стигнал до 9,35 млрд. евро, което е 61% увеличение на годишна база. Почти половината от тези доставки са изпратени в Египет, съобщава AP, независимо от критиките на правозащитни организации, които обвиняват правителството в Кайро за тежки нарушения на човешките права.

Около 5,2 млн. евро е стойността на износа на германската отбранителна индустрия към Украйна през 2021 - повечето от продукцията представлява доставки на лично оръжие, комуникационни устройства и др.

От Киев искат да поръчат бойни кораби и системи за противовъздушна отбрана. Отговорът на Германия: ще ви предоставим напълно окомплектована полева болница с необходимото обучение на персонал за общо 5,3 млн. евро.

Новото правителство обаче се готви да затегне още законодателството за износ като част от ангажимента за политика в полза на опазването на мира.

Министърът на отбраната Резников не приема идеята, че Путин може да бъде възпрян само с дипломатически средства.

"Да не провокираме Русия? Тази стратегия не работи и няма да проработи", казва той пред FT, като напомня инвазията в Грузия през 2008 г., след като Германия и Франция се противопоставят на отварянето на възможността за присъединяването й в НАТО.

Spiegel цитира източници от германските въоръжени сили, според които Русия още не е готова да нахлуе в Украйна и да задържи евентуални окупирани територии независимо от досегашното струпване на части.

Но ситуацията може да се промени, когато пристигнат подкрепления и "се вижда ясно, че от цяла Русия вече се мобилизират сили към украинската граница".

Медията се позовава на източници в Министерството на отбраната, според които в първата половина на февруари би трябвало да стане ясно какво точно иска да направи Владимир Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024