Снимка: © getty images

Преди популяризирането на миенето на ръцете около 1850 година средната продължителност на живота във Великобритания е била 40 години. Днес е 80 - да, има и други медицински открития, които допринасят, но това иначе просто действие играе огромна роля в този процес.

То е особено важно сега, когато света се бори с коронавируса, тъй като според проучване на лондонския отдел за "Инфекциозни и тропични болести", ако го правим редовно, шансът да се заразим от дихателни инфекции се намалява с между 6 и 44%.

И въпреки това изглежда повечето хора го пренебрегват. През 2015 година изследване на учени от Световната здравна организация и UNICEF показва, че само 26.2% от посещенията на тоалетна в глобален мащаб са последвани от миене на ръце. 

Какви са причините за това? До известна степен обяснението се крие в липсата на помещения и сапун в някои по-бедни части на света, като около три милиарда души нямат нито едно от двете в домовете си. Ако това изглежда по-трудно поправимо, то друг извод на проучването изглежда много по-изненадващ - дори в някои от развитите държави само 50% от хората си мият ръцете, след като са посетили тоалетна. В този текст ще се концентрираме именно върху другата половина, която не го  прави.

Прекаленият оптимизъм допринася за пренебрегването на подобен тип действия. Според изследване на Тали Шарът от лондонския отдел по психология и езикови науки някои хора са склонни да вярват, че е много по-голям шансът лошите неща да се случат на друг, а не на нас. Това се отразява негативно във всякакви аспекти на живота и здравният несъмнено е един от тях.

"Един от проблемите при миенето на ръцете е това, че особено в по-развитите държави можеш да си го спестиш много пъти и пак да не се разболееш. Ако все пак се разболееш, то това често се случва дни след пропуснатото измиване - отдавна си забравил за него," пояснява пред BBC експертът по еволюционно обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропична медицина.

Социалните норми също са от значение. Ако видим друг да си мие ръцете, то най-вероятно ние също няма да напуснем банята, без да го направим. Ако никой не ни гледа обаче, няма натиск да го сторим. Проучване на шотландски и британски учени от 2018 година доказва, че честотата, с която си мием ръцете, е в пряка зависимост с това колко често си мислим за това, че другите го правят. 

В различните държави се забелязват различни тенденции. Показателни са резултатите на проучване на френски институти, включило 64 хиляди души от 63 страни. На въпрос "Смятате ли, че миенето на ръцете със сапун е нещо, което правите автоматично след използване на тоалетна," по-малко от половината представители на Китай, Япония, Южна Корея и Холандия са отговорили с "да". В същото време при тези от Саудитска Арабия положителните отговори са били 97%. 

След като светът бе ударен от коронавирус пандемията се появи невиждана досега кампания, която да промотира миенето на ръцете. Включиха се както официални лица, така и знаменитости, а Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на болестите публикуваха специални детайлни видеоклипове с инструкции как да го правим по оптимален начин.

Съществува обаче още един ефективен начин, с който хората могат да бъдат провокирани да не пропускат това просто, но ценно занимание. През 2009 година учени от Macquarie University в Сидни успяват да създадат хигиенни навици в група студенти, използвайки силата на отвращението.

В началото на експеримента им предлагат да гледат един от три клипа - образователен, част от документален филм и видео, изпълнено с отблъскващи изображения. Тези, които са гледали третия, седмица по-късно са били много по-склонни да дезинфекцират ръцете си преди хранене. 

Проектът бил продължен с наблюдение на няколко обществени тоалетни и ефектът бил потвърден - на местата, където били налични постери, провокиращи погнуса, хората много по-често миели ръцете си. Резултатът не бил толкова добър в случаите, в които плакатите обяснявали образователно нуждата от миене.

Психологът Дик Стивънсън, един от учените, ръководели проучването, признава за неговите позитивни резултати и нуждата от систематично мотивиране на хората да си мият ръцете, но отбелязва, че в даден момент стимулите ще станат излишни, тъй като провокираното действие ще се превърне в навик. Не е ясно обаче колко време отнема това.

Коронавирус пандемията със сигурност остави и продължава да оставя негативен отпечатък върху човечеството, но ако успее да превърне миенето на ръцете в навик за стотици хиляди хора по света, то това ще бъде поне един малък успех в тази иначе неприятна ситуация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ