Защо хората не си мият ръцете и как да го превърнем в навик? Снимка: © getty images

Преди популяризирането на миенето на ръцете около 1850 година средната продължителност на живота във Великобритания е била 40 години. Днес е 80 - да, има и други медицински открития, които допринасят, но това иначе просто действие играе огромна роля в този процес.

То е особено важно сега, когато света се бори с коронавируса, тъй като според проучване на лондонския отдел за "Инфекциозни и тропични болести", ако го правим редовно, шансът да се заразим от дихателни инфекции се намалява с между 6 и 44%.

И въпреки това изглежда повечето хора го пренебрегват. През 2015 година изследване на учени от Световната здравна организация и UNICEF показва, че само 26.2% от посещенията на тоалетна в глобален мащаб са последвани от миене на ръце.

Какви са причините за това? До известна степен обяснението се крие в липсата на помещения и сапун в някои по-бедни части на света, като около три милиарда души нямат нито едно от двете в домовете си. Ако това изглежда по-трудно поправимо, то друг извод на проучването изглежда много по-изненадващ - дори в някои от развитите държави само 50% от хората си мият ръцете, след като са посетили тоалетна. В този текст ще се концентрираме именно върху другата половина, която не го прави.

Прекаленият оптимизъм допринася за пренебрегването на подобен тип действия. Според изследване на Тали Шарът от лондонския отдел по психология и езикови науки някои хора са склонни да вярват, че е много по-голям шансът лошите неща да се случат на друг, а не на нас. Това се отразява негативно във всякакви аспекти на живота и здравният несъмнено е един от тях.

"Един от проблемите при миенето на ръцете е това, че особено в по-развитите държави можеш да си го спестиш много пъти и пак да не се разболееш. Ако все пак се разболееш, то това често се случва дни след пропуснатото измиване - отдавна си забравил за него," пояснява пред BBC експертът по еволюционно обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропична медицина.

Социалните норми също са от значение. Ако видим друг да си мие ръцете, то най-вероятно ние също няма да напуснем банята, без да го направим. Ако никой не ни гледа обаче, няма натиск да го сторим. Проучване на шотландски и британски учени от 2018 година доказва, че честотата, с която си мием ръцете, е в пряка зависимост с това колко често си мислим за това, че другите го правят.

В различните държави се забелязват различни тенденции. Показателни са резултатите на проучване на френски институти, включило 64 хиляди души от 63 страни. На въпрос "Смятате ли, че миенето на ръцете със сапун е нещо, което правите автоматично след използване на тоалетна," по-малко от половината представители на Китай, Япония, Южна Корея и Холандия са отговорили с "да". В същото време при тези от Саудитска Арабия положителните отговори са били 97%.

След като светът бе ударен от коронавирус пандемията се появи невиждана досега кампания, която да промотира миенето на ръцете. Включиха се както официални лица, така и знаменитости, а Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на болестите публикуваха специални детайлни видеоклипове с инструкции как да го правим по оптимален начин.

Съществува обаче още един ефективен начин, с който хората могат да бъдат провокирани да не пропускат това просто, но ценно занимание. През 2009 година учени от Macquarie University в Сидни успяват да създадат хигиенни навици в група студенти, използвайки силата на отвращението.

В началото на експеримента им предлагат да гледат един от три клипа - образователен, част от документален филм и видео, изпълнено с отблъскващи изображения. Тези, които са гледали третия, седмица по-късно са били много по-склонни да дезинфекцират ръцете си преди хранене.

Проектът бил продължен с наблюдение на няколко обществени тоалетни и ефектът бил потвърден - на местата, където били налични постери, провокиращи погнуса, хората много по-често миели ръцете си. Резултатът не бил толкова добър в случаите, в които плакатите обяснявали образователно нуждата от миене.

Психологът Дик Стивънсън, един от учените, ръководели проучването, признава за неговите позитивни резултати и нуждата от систематично мотивиране на хората да си мият ръцете, но отбелязва, че в даден момент стимулите ще станат излишни, тъй като провокираното действие ще се превърне в навик. Не е ясно обаче колко време отнема това.

Коронавирус пандемията със сигурност остави и продължава да оставя негативен отпечатък върху човечеството, но ако успее да превърне миенето на ръцете в навик за стотици хиляди хора по света, то това ще бъде поне един малък успех в тази иначе неприятна ситуация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024