Защо Индия може да си позволи и руския газ, и ухажването на САЩ Снимка: © Getty Images

От страна, която бе упреквана от Запада за близките си връзки с Русия, Индия изведнъж подозрително се превърна в държава, коментирана с много по-мек тон.

Позицията на втората по население страна в света спрямо Москва не се е променила - Южноазиатската държава все още не е осъдила действията на Кремъл, а покупките ѝ на евтин руски газ стават все по-мащабни - в разрез със санкциите, които Европа и САЩ приемат.

За първите месеци от 2022 година Индия е закупила почти същото количество петрол от Русия, колкото за цялата предходна 2021, съобщава Reuters.

Освен това, на седми април Индия гласува "въздържала се" във вота на ООН за отстраняване на Русия от Съвета за човешки права.

Политически анализатори посочват пред CNN, че Индия изнася урок по международна дипломация на Запада, карайки САЩ и Европа да се съобразяват с нея.

Седмата най-голяма по мащаб страна в света е от ключово значение за усилията на САЩ да се противопостави на възхода на Китай - сила, която Белият дом намира за дори по-голяма заплаха за световния мир от Кремъл.

Това принуждава американците да търпят спорните позиции на Индия и да гледат на нея като на бъдещ партньор, който трябва да бъде обгрижван.

Не е учудващо тогава, че вместо за "разочарование", вече се говори за "споделени ценности и дълбока връзка между народите."

Какво прави Индия толкова важна за САЩ?

И Ню Делхи, и Вашингтон следят с нарасващо напрежение възхода на китайската военна мощ, нейните агресивни териториални претенции по суша и море и нарастващото ѝ икономическо влияние върху по-малките съседни държави.

По време на управлението на президента Си Дзинпин, Китай изгради най-голямата флотилия в света, сдоби се с изтребители, разполагащи с модерна технология, и нарастващ арсенал от ядрени оръжия.Присъединяването на Индия към отбранителната организация Quad е основна карта от тестето на САЩ с контра действията. Южноазиатската държава има свои собствени притеснения, когато става дума за Китай - общата им хималайска граница неведнъж е била сцена на военни действия между двете страни и е видяла края на десетки човешки живота в резултат на това през последните години.

Така, докато критиките към Китай за мълчанието относно Русия продължават, тези към Индия стихнаха със срещата между американския президент Джо Байдън и индийския премиер Нарендра Моди през април.

И двете азиатски държави заемат сходни позиции относно инвазията в Украйна. И двете разполагат със стратегически отношения с Русия, които не са готови да жертват.

През февруари Дзинпин и Путин обявиха съдружничество "без граници", а повече от 50% от военното оборудване на армията на Индия идва от Москва. По ирония на съдбата, Индия разчита в голяма степен на руските оръжия, за да оборудва военни си - включително в Хималаите.

Разликите обаче са в отношението към НАТО - докато Китай открито обвинява международната организация за случващото се в Украйна и обществените ѝ медии подкрепят руската пропаганда, Индия е много по-сдържана по отнишение на Запада.

Интересен детйал е, че годишната търговия само по оста Индия-САЩ надхвърля 110 милиарда долара.

Към момента Индия балансира перфектно между двата стола - от една страна, отказва да упрекне Русия, а от друга - не обвинява САЩ и дори организира среща между министър-председателя си и украинския президент Володимир Зеленски - жест, който китайските лидери не направиха.

Индия остава ухажвана и от двете страни в конфликта, като продължава да държи всяка от тях на достъпно разстояние.

През април външният министър на Русия Сергей Лавров се срещна със своя индийски колега в Делхи и отправи благодарности, че в Индия на военните действия не се гледа по "едностранен начин".

Миналия петък и британският премиер Борис Джонсън посети Делхи, за да обсъди търговските връзки между двете страни и да позира за официалните снимки, като същевременно диплматично премълча „различията“ по отношение на Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024