Защо Мароко приема помощ само от 4 държави след катастрофалното земетресение Снимка: © Getty Images

Над 2000 жертви, множество ранени и десетки хиляди останали без дом насред огромните разрушения - това са последствията от земетресението в Мароко на 8 септември, описвано от очевидци като всеобхватно бедствие от невиждан мащаб за страната.

Докато спасителите се опитват да открият оцелели хора под руините обаче, правителството на Мароко се оказва в странната ситуация да спира предложената чуждестранна помощ.

До този момент са приети официални дарения и екипи само от 4 страни - Испания, Великобритания, Катар и Обединените арабски емирства. В същото време, предложения за изпращане на спасители, медици и помощи идват от много други държавни ръководители, но остават без отговор.

Al Jazeera цитира съобщение от мароканското Министерство на вътрешните работи, според което мотивът за отказа на чуждестранна подкрепа е, че "липсата на координация би била контрапродуктивна".

Френският президент Еманюел Макрон вече обяви, че държавата е мобилизирала "всички технически и обезопасителни екипи, за да могат да се намесят, когато мароканските власти преценят, че ще са полезни".

Обща позиция на Франция, Италия и ръководителите на Световната банка, МВФ, Африканския съюз и Европейския съюз също декларира готовност за мобилизиране на технически и финансови ресурси в помощ на бедстващите хора в Мароко.

Съединените щати и Израел също заявиха, че искат да подкрепят пострадалата държава

Алжир, който има история на конфликтни отношения със Мароко, отвори въздушното си пространство за първи път от 2 години, за да може хуманитарните и евакуационните полети да преминават през него.

И Турция, и Саудитска Арабия са изразили желание да участват в подкрепата за бедстващите марокански градове.

До неделя обаче Рабат не беше отправил официално искане за чуждестранна помощ.

В Германия, където бяха готови спешно да изпратят спасителни екипи за Мароко, вече не очакват да бъдат изпратени зад граница.

Диаспората на Мароко във Франция наброява над 1,7 млн. души, като около 670 000 са с двойно гражданство. Страната е и на второ място в класацията за произход на имигрантите във Франция след Алжир.

Отношенията между Париж и Рабат обаче са обтегнати през последните няколко години заради скандала Pegasus, при който се разкри, че мароканските власти са подслушвали личния телефон на Макрон с помощта на израелска компания, коментира Le Figaro. Допълнително напрежение се проявява и заради отказа на Мароко да спазва споразуменията за депортиране на нелегални мигранти от Франция.

Кралят на Мароко Мохамед VI беше "главен герой" на разследване на The Economist, според което монархът е отсъствал от родината си в продължение на 200 дни през 2022 г., за да пътува в Африка и в Европа в компанията на двама братя - ММА-бойци. Един от цитираните източници в статията - бивш държавен служител - говори за Мароко като за "самолет без пилот" през април 2023.

"Мароканските власти знаят точно какво можем да изпратим, вида на помощта и графика. Ние сме на тяхно разположение. Ще доставим всичко, което бихме могли. Ако я поискат, помощта ще бъде изпратена. Правим всичко, което можем", казва още Еманюел Макрон.

Независимо от липсата на официално разрешение, френски спасителни екипи са пристигнали в Маракеш, за да помагат на местните хора.

Пред BFMTV пожарникарят Патрик Вилардри, който участва в операцията, казва, че е решил да замине по-малко от 24 часа, след като научава за труса.

"Дойдохме с четири кучета, носихме по една чанта на гърба, само храна за животните, и след това се свързахме с хората и започнахме да работим с тях. Това е първият случай, в който се намесваме, докато няма призив за международна помощ. Ако бяхме чакали зелена светлина от властите... когато видите сградите - тук няма бетон, само слама, пръст и глина", казва той.

На място работят и други чуждестранни екипи, които обаче са част от мрежите на Червения кръст и Червения полумесец - Китайското подразделение на благотворителната организация например обяви, че ще изпрати 200 000 долара за спешна хуманитарна помощ, а китайски медици работят на терен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024