Защо Нанси Пелоси не се отказа от Тайван: Всичко, което трябва да знаем за конфликта Снимка: © Getty Images

Ако светът досега си нямаше достатъчно проблеми с руската война в Украйна, заплахата от липсата на хранителни стоки, климатичните промени и пандемията - Далечният Изток се оказва най-новата гореща точка на потенциална сериозна криза.

Ситуацията около Тайван не е била толкова напрегната от началото на управлението на Си Дзинпин в Китай.

Пекин смята острова, който се самоуправлява демократично, като част от своята собствена територия. Комунистическата партия реагира критично на всяко развитие, което би могло да се интерпретира като намек за евентуална официална независимост на Тайван.

В последните години обаче националистическите настроения в Китай нарастват, което доведе до реформа и преизграждане на въоръжените сили на страната - а едновременно, в Тайван набират сила онези партии, които ценят суверенитета на острова повече от тясната обвързаност с Пекин. С други думи - кризата се задълбочава отдавна. Това неизбежно засяга отношенията между Китай и САЩ - държавата, която гарантира сигурността на Тайпе.

Въпросът за Тайван в момента е най-сериозният конфликтен проблем между двете световни суперсили. Всяка погрешна дума може да има сериозни последствия. Всеки нюанс се следи под лупа, пише германският Spiegel и дава отговори на няколко от най-важните въпроси около конфронтацията.

Какво се знае за плановете на Пелоси?

Още на 19 юли Financial Times публикува информация от свои източници, според която Пелоси планира да включи Тайван по време на азиатската си обиколка - наред със Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Това са държавите, които се смятат за най-важните партньори и съюзници на САЩ в индийско-тихоокеанския регион и имат собствени резерви към разрастването на мощта на Китай.

Маршрутът на Пелоси има ясна вътрешна логика. Още през април тя планира посещение в Тайван, но се налага да го отмени заради заболяване от Covid.

Екипът ѝ този път решава да действа забележително дискретно при планиране на новото пътуване. Статията във Financial Times не се позовава на потвърждение от офиса на Пелоси, а на анонимни източници - при това на цели шест.

Официалното съобщение на администрацията ѝ за маршрута на пътуването не включва нито дума за Тайван. До последно това отклонение не се потвърждава публично, поради което китайската страна остава в неведение.

Военният самолет, с който Пелоси трябваше да отпътува от Куала Лумпур към следващата си дестинация, първоначално не изглеждаше като да лети по курс към Тайпе. Машината се насочваше в посока към Тихия океан, например към Палау или Гуам. Изненадващо обаче самолетът направи обрат и тръгна към Тайван.

В този момент курсът на полета се следеше от над 300 000 души през сайта Flightradar24. При това - още не беше ясно дали Нанси Пелоси изобщо се намира на борда му.

В късния следобед камерите на световните агенции все пак показаха как тя пристига в Тайван, а в сряда Пелоси планира посещение в местния парламент и среща с президента на Тайван Цай Инуън.

Защо Китай реагира толкова остро?

През 2018 г. американският Конгрес прие закон, който урежда двустранните отношения с Тайван. Оттогава все повече политици от САЩ пътуват до страната - включително на нивото на бившия държавен секретар Майк Помпео (макар и след напускането на службата).

Визитата на Нанси Пелоси обаче е нещо повече от това. Председателят на долната камара на Конгреса е на трето място в йерархията на държавното управление след президента и вицепрезидента.

Политик от нейния ранг не е посещавал Тайван от 1997 г., когато на острова пристига Нют Гингрич от Републиканската партия (по това време той заема позицията на Пелоси).

Фактът, че американски държавник с толкова сериозна позиция може да уважи Тайван, провокира гняв в Китай, където тълкуват действията ѝ като подкрепа за "сепаратистките сили" от страна на САЩ.

Още през април външният министър на Китай Ван И предупреди, че посещението на Пелоси ще се разчете като "злоумишлена провокация". Тогава ескалацията беше предотвратена заради коронавирусната инфекция на 82-годишната представителка на Демократическата партия.

Сега китайският президент Си Дзинпин лично заплаши Джо Байдън, че ще се опари, ако си играе с огъня. В социалните мрежи на Китай, където и без това агресивният национализъм задава тона на дебата, няма друга тема извън напрежението със САЩ заради Тайван. Армейският щаб, който отговаря за китайската отбрана в Тайванския проток, дори публикува видеоклип, на който се вижда надпис "В очакване на заповеди, в готовност за битка" на фона на тежка артилерия, експлозии и щурмуващи войници. Китайският посланик в САЩ Цин Ган също сподели този клип като сигнал към Вашингтон.

Самият ранг на Пелоси не е единственият мотив за раздразнението на цялата държава. На 1 август Народната освободителна армия на Китай отбелязва своя официален празник, което обяснява защо страната приема тайминга на визитата на Пелоси като особена провокация.

Освен това в началото на август комунистическият партиен елит винаги провежда срещи в курортния град Бейдайхе, където този път се очаква да се обсъдят доста важни казуси - като подготовката за партийната конференция през есента, на която Си Дзинпин ще поиска трети пореден мандат. В такава ситуация нито един китайски политик не може да си позволи слаба позиция по въпроса с Тайван.

От друга страна, режимът има достатъчно проблеми с пандемията и управлението на икономиката. Евентуалната ескалация на напрежението с Тайван едва ли е влизала в текущите планове на Си, но Пекин може да се окаже в капана на собствените си очаквания, че трябва да постави ясна граница на допустимите действия от САЩ.

Как гледат в Тайван на ситуацията?

В самата държава посрещат Нанси Пелоси със смесени чувства. Повечето от поддръжниците на президента и управляващата партия я приветстват. Опозиционните сили, които искат споразумение с Китай, са доста по-критични спрямо нея.

Нито една от страните обаче няма ясно изразена позиция. Някои от избирателите на опозицията признават, че Пелоси има дългогодишен принос към развитието на Тайван и подкрепата на САЩ. И обратното - много от поддръжниците на управляващите разбират, че пристигането ѝ рискува ескалация с Китай.

Официалното отношение на тайванското правителство е "абсолютно резервирано", както коментира опозиционната медия Uni Daily. Външното министерство отричаше да е имало подробна информация за визитата на Пелоси, президентът Цай също отказа да коментира в конкретика дали ще я посрещне във вторник. Колебанията са само поредното доказателство колко чувствителна е позицията на правителството и геополитическата ситуация около Тайван като цяло.

Защо Пелоси не отмени пътуването си?

Не само Китай - но и американският президент Джо Байдън и съветниците му не са особено въодушевени от решението на Нанси Пелоси да замине за Тайван.

Вашингтон няма никакъв интерес от ескалация на конфликта с Пекин. Но Байдън всъщност нямаше намерение да предотврати пътуването ѝ. Конгресът работи независимо от Белия дом. Самият Байдън в качеството си на член на Конгреса винаги е противодействал на опитите за вмешателство във външнополитическите му пътувания от страна на централното управление.

За Нанси Пелоси защитата на човешките права и борбата срещу авторитарните режими е основна тема от дълги години.

Китай и комунистическата партия доста често са обект на критиките ѝ. Незабравимо остава посещението на Пелоси в Китай преди 31 години, когато тя застава в средата на Пекин с плакат в памет на жертвите от погазването на протестите на площад Тиенанмън

Пелоси заклеймява и действията на режима спрямо тибетците и срещу демократичното движение в Хонконг. За нея посещението в Тайван точно в този момент е напълно логично заради засилващата се агресия от страна на Пекин към по-малката страна.

Част от мотивите ѝ са свързани и с вътрешнополитическите процеси. Републиканците атакуват Байдън и Демократическата партия, че са прекалено отстъпчиви спрямо Китай. Тази критика е част от репертоара на всеки републикански кандидат за Конгреса, който ще се яви на междинните избори през ноември 2022.

Много американци гледат на Китай като на новия основен противник на САЩ. Така че Нанси Пелоси може би ще успее сама да се справи с един от най-важните фронтове на партията си в разгара на предизборната кампания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023