Защо Русия използва неуправляеми бомби срещу градовете на Украйна Снимка: © Getty Images

Масовите руски удари по жилищни сгради, болници и цивилни обекти в Украйна вероятно се дължат на използването на неуправляеми бомби от руската бойна авиация.

Това съобщава източник от Пентагона пред Reuters, както и представител на британските ВВС в интервю за Times.

Авиационните бомби, които руската армия е започнала да използва във войната в Украйна, не могат да бъдат насочвани прецизно и имат ограничен капацитет за точност при обстрел, поради което нанасят много сериозни щети върху близките до мишената цивилни обекти.

Американският представител посочва, че се наблюдават все по-чести руски удари по цивилна инфраструктура, които водят до човешки жертви. Не е ясно дали употребата на този тип бомби се дължи на дефицита на по-прецизни оръжия в руските ВВС или обстрелът по мирното население е бил целенасочен.

На 9 март руска въздушна атака унищожи детска болница в Мариупол, като по данни на украинските власти има най-малко 17 ранени души.

Използването на бомби без насочване поставя и руската авиация на риск от ликвидиране. Бившият пилот от британските ВВС Анди Недърууд казва пред Times, че пускането на подобен тип взривни устройства от голяма височина често води до пропускане на целта на земята.

Поради тази причина бойните самолети се принуждават да летят по-ниско, но така попадат в обхвата на украинските преносими оръжия за противовъздушна отбрана като Stinger или NLAW.

Великобритания планира да предостави на Украйна още зенитно-ракетни системи, за да могат въоръжените им сили да се отбраняват срещу нападения от въздух.

Обсъжданите системи Starstreak са с ракети, които могат да се насочват от оператор с лазер, за да поразят бойните самолети или хеликоптери.

Русия разполага с муниции с прецизно насочване, които могат да удрят целите си със сателитна навигация, но по неясни причини продължава да използва старите си бомби - с това въоръжение руската армия напада и Грузия през 2008 г.

Още едно доказателство за използването на неуправляеми бомби е видео, което показва останките на самолет Су-34, свален край Чернигов.

Една от версиите защо Русия продължава да унищожава цивилни обекти е, че изчерпва резервите си на по-модерни бомби или ги пази за по-късен етап от войната.

С това обаче Кремъл рискува не само живота на цивилното население на Украйна, но и собствените си Военновъздушни сили. Украинското правителство твърди, че армията вече е свалила най-малко 39 руски самолета и 40 хеликоптера.

Неспособността на Русия да унищожи украинските противовъздушни системи е един от най-големите провали от началото на войната, коментират експерти пред The Economist.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023