Снимка: © Getty Images

Масовите руски удари по жилищни сгради, болници и цивилни обекти в Украйна вероятно се дължат на използването на неуправляеми бомби от руската бойна авиация. 

Това съобщава източник от Пентагона пред Reuters, както и представител на британските ВВС в интервю за Times. 

Авиационните бомби, които руската армия е започнала да използва във войната в Украйна, не могат да бъдат насочвани прецизно и имат ограничен капацитет за точност при обстрел, поради което нанасят много сериозни щети върху близките до мишената цивилни обекти. 

Американският представител посочва, че се наблюдават все по-чести руски удари по цивилна инфраструктура, които водят до човешки жертви. Не е ясно дали употребата на този тип бомби се дължи на дефицита на по-прецизни оръжия в руските ВВС или обстрелът по мирното население е бил целенасочен. 

На 9 март руска въздушна атака унищожи детска болница в Мариупол, като по данни на украинските власти има най-малко 17 ранени души. 

Използването на бомби без насочване поставя и руската авиация на риск от ликвидиране. Бившият пилот от британските ВВС Анди Недърууд казва пред Times, че пускането на подобен тип взривни устройства от голяма височина често води до пропускане на целта на земята.

Поради тази причина бойните самолети се принуждават да летят по-ниско, но така попадат в обхвата на украинските преносими оръжия за противовъздушна отбрана като Stinger или NLAW. 

Великобритания планира да предостави на Украйна още зенитно-ракетни системи, за да могат въоръжените им сили да се отбраняват срещу нападения от въздух. 

Обсъжданите системи Starstreak са с ракети, които могат да се насочват от оператор с лазер, за да поразят бойните самолети или хеликоптери. 

Русия разполага с муниции с прецизно насочване, които могат да удрят целите си със сателитна навигация, но по неясни причини продължава да използва старите си бомби - с това въоръжение руската армия напада и Грузия през 2008 г. 

Още едно доказателство за използването на неуправляеми бомби е видео, което показва останките на самолет Су-34, свален край Чернигов. 

Една от версиите защо Русия продължава да унищожава цивилни обекти е, че изчерпва резервите си на по-модерни бомби или ги пази за по-късен етап от войната

С това обаче Кремъл рискува не само живота на цивилното население на Украйна, но и собствените си Военновъздушни сили. Украинското правителство твърди, че армията вече е свалила най-малко 39 руски самолета и 40 хеликоптера. 

Неспособността на Русия да унищожи украинските противовъздушни системи е един от най-големите провали от началото на войната, коментират експерти пред The Economist. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода