“Завръщането” - но с главен герой Мечката Снимка: © Getty Images

Представете си света без мечки. Не само Лео ди Каприо нямаше да спечели “Оскар”, но и децата ни нямаше да заспиват спокойно, гушнати до любимия си плюшен пазител.

По официални данни кафявите мечки в България са не повече от 600, като броят им не спира да намалява. Всяка година близо 100 мечки стават жертва на бракониери. Наред с това единственият им дом - гората - е подложен на методично унищожение заради незаконното изсичане и застрояването. Прогонени от естествения си хабитат, мечките са принудени да търсят храна в близост до населените места, където хората виждат опасност в тях и често ги убиват. Това обрича на смърт и потомоството им - осиротели, малките мечета остават напълно беззащитни.

Тази тъжна картина не ни прави впечатление, защото не я виждаме. Мечките изчезват тихо и незабелязано, встрани от новинарските емисии. Малко по малко те си тръгват и от градското пространство. Такъв е случаят с обичаната от софиянци скулптура на мечка в Борисовата градина. Паметникът на културата, красил чешмата до Езерото с лилиите дълги години, днес просто липсва и на негово място… няма нищо.

Когато стандартните подходи не помагат, е време за иновативни решения. Тук се намесва Mastercard. С творческата подкрепа на визуалния артист VLADZEN, брандът създава Instagram Augmented Reality филтър, който връща любимата мечка на мястото ѝ. Така всеки, който се разхожда край Езерото с лилиите, може да насочи телефона си към чешмата, да включи камерата и да “възстанови” статуята дигитално.

Инициативата има за цел да привлече вниманието на софиянци и да започне градивен разговор. Дотук добре - но какво да правим с изчезващите мечки, които няма как да “върнем” с телефона си?

Усилията на Mastercard не се изчерпват само с приковаване на вниманието. За да инициира реална промяна, брандът започва стратегическо партньорство с още две организации - природозащитната WWF и българската финтех компания iCard. Заедно създават първата по рода си Мечешка карта (The Bear Card) - платежна карта, която ще позволи на все повече хора да се включат лесно в каузата и да даряват, за да опазят безценното природно богатство на България.

Продуктът е произведен от 75% рециклирана пластмаса и е с по-малък въглероден отпечатък от стандартните картови пластики, изработени от PVC. Месечната такса за обслужване на картата ще бъде дарявана от iCard и Mastercard за работата на WWF България, а при трансакции ще бъдат дарявани по още 0,20 лв. Така всеки потребител, който използва The Bear Card, ще подкрепя опазването на българските мечки.

iCard предоставя на клиентите си и допълнителни възможности за дарения по сметката на WWF България – чрез своята мрежа от банкомати в страната, а също и директно, през дигиталния портфейл iCard. Потребителят сам избира стойността на дарението си през приложението iCard, както и дали да бъде еднократно, периодично, или под формата на закръгляне на всяко плащане.

Мечките имат специално място в сърцата ни, защото такова им е отредено и във фолклора. Всяко българско дете израства с приказки, поговорки и поверия, в които мечката е почитана. Въпреки че е най-мощният хищник по нашите географски ширини, Баба Меца никога не е строго отрицателен герой. Напротив - тя е символ на майчинска грижа и плодородие, предпазва от болести и огромната ѝ сила не е разрушителна, а закриляща.

Време е ние да започнем да я закриляме и да я върнем обратно в дома ѝ. Чрез продукти като The Bear Card и общите усилия на хората и бизнеса, всички можем да станем част от решението, а не от проблема.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023