Здравко Здравков е освободен като главен архитект на София Снимка: © Булевард България

Главният архитект на София Здравко Здравков ще бъде сменен.

Решението беше обявено от кмета Васил Терзиев, който съобщи, че е приел оставката му. Това открива път към провеждане на нов конкурс за една от най-важните позиции в Столична община.

"В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността главен архитект. Заедно с това започваме подготовката на конкурс за позицията. Надявам се, че тази позиция ще предизвика и вдъхнови много професионалисти и визионери и ще бъде избран най-добрият бъдещ главен архитект на София", съобщава Васил Терзиев.

Здравков заемаше поста от 2016 г. - малко след началото на предпоследния мандат на Йорданка Фандъкова като кмет.

Преди това е бил главен архитект на община Червен бряг, а от 2008 до 2016 се е занимавал с частна практика.

Направление "Архитектура и градоустройство" отговаря за разрешаването или оспорването на най-големите инвестиционни проекти. Първоначално Здравков дойде на власт с идеята да преосмисли по-ранния порочен модел на презастрояване на града, запушването на центъра с автомобили и липса на нормално планиране.

Той беше поканил Ян Геел да консултира Столична община за развитието на градския център с фокус върху създаването на по-достъпна и сигурна среда. Концепцията на световно известния урбанист до голяма степен остана само на хартия. Сходен беше и случаят с екипа, който разработи "Визия за София".

Бяха направени и усилия за премахване на незаконните постройки в Борисовата градина, хотела на Румен Гайтански край язовир Искър, небостъргача "Златен век" на Артекс, и др. - последвани от дългогодишни съдебни спорове.

В мандата му започна и изпълнението на вече одобрените проекти за ремонт на централната градска част, които доведоха до поредица от скандали заради некачественото строителство - включително на емблематични зони като жълтите павета на "Цар Освободител" и ул. "Граф Игнатиев".

При управлението на Здравков беше проведен конкурсът за нова визия на площад "Света Неделя" (2019 г.). И този ремонт се бави вече 5 години заради съдебни дела.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024