Зеленски: Отвоюването на Крим от Русия „ще се случи със сигурност“ Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски създаде Съвет за реинтеграция, който да съветва за възстановяването на украинското управление над Крим. Държавният глава заяви, че освобождаването на полуострова, завзет от Русия през 2014 г., „ще се случи със сигурност“, предава Reuters.

Той говори на събрание в Киев по повод годишнината от масовата депортация на кримските татари от полуострова през 1944 г. по съветско време.

Зеленски заяви, че все повече държави осъзнават, че ще бъде невъзможно „да се върне мирът в международните отношения и пълната сила на международното право“, без преди това да се върне Крим.

„Продължаваме да работим, за да освободим Крим. Това ще се случи със сигурност – пълноценното му връщане в държавната система на Украйна“, заяви Зеленски пред лидери на татарската общност и висши служители.

Той каза, че тече подготовка за реинтеграцията на Крим. „Подписах постановлението за консултативния съвет по реинтеграцията и деокупацията на нашия Крим и (кримския пристанищен) град Севастопол.“

Русия не дава признаци, че ще изостави Крим, където се намира черноморският ѝ флот. Тя използва полуострова като платформа за нанасяне на ракетни удари по украински цели.

По-рано днес Русия извърши деветото ракетно нападение над украинската столица Киев за този месец. Зачестилите въздушни обстрели от началото на май идват след повече от 50 дни затишие.

Властите на Киев съобщиха, че всички вражески ракети са били унищожени, но отломки, паднали от въздуха, са причинили известни щети. Има информация за избухнали пожари на поне две места. Руската армия е атакувала по въздух и други градове през последните 24 часа. Един човек е загинал, а други двама са били ранени при ракетен удар в Одеса, съобщават официални лица.

Киев планира да започне контраофанзива срещу руските сили и се надява, че това ще промени динамиката на войната. Украински официални лица неведнъж са заявявали, че отвоюването на Крим обратно от Русия е една от ключовите им цели.

Зеленски и други официални лица почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на депортирането през 1944 г. на около 200 000 кримски татари в Сибир и Централна Азия по заповед на съветския лидер Йосиф Сталин.

Москва отрича обвиненията в нарушаване на човешките права в Крим и твърди, че референдумът, проведен след завземането на полуострова от руските сили, е показал, че местните действително искат да бъдат част от Русия.

Референдумът е остро критикуван и спорен, повечето държави не са го признали за легитимен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024