Зеленски се срещна с държавния секретар на САЩ в Киев Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън скоро ще обяви номинацията си за посланик на страната в Украйна, а американските дипломати, които напуснаха държавата в началото на войната, ще започнат да се завръщат на територията ѝ през тази седмица, обяви Associated Press.

Новината идва след визитата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретаря на отбраната Лойд Остин в Киев за среща с Володимир Зеленски. По време на престоя си там те са обещали повече от 300 милиона долара в международно военно финансиране и са одобрили сделка за боеприпаси на стойност 165 милиона долара.

"Истината е, че Русия продължава да атакува брутално части от страната. Смъртта и унищожението, на които ставаме свидетели, са ужасяващи," каза след срещата Блинкен.

"Но украинците се противопоставят. Правят го с подкрепата, която събираме от целия свят. Стратегията ни заедно с повече от 30 други държави да подкрепяме Украйна и да оказваме натиск над Русия дава резултат. Виждаме, че когато става дума за военните цели на Русия, тя се проваля, а Украйна трупа успехи," добави още той.

"Посещението в Киев на делегация от високопоставени официални лица от САЩ в този ключов момент за Украйна е много ценно и важно за нас," коментира срещата Зеленски. "С държавния секретар Антъни Блинкен и секратаря на отбраната Лойд Остин коментирахме затвърдяване на санкциите над Русия, помощ за нашата защита и финансова подкрепа за Украйна."

В последния си доклад британското разузнаване обяви, че Русия планира да организира "нагласен референдум в южния град Херсон, целящ да оправдае окупацията му":

"Градът е ключов за постигането на целта на Русия да осъществи мост до Крим и да затвърди доминацията си над Южна Украйна," гласи съобщението на Министерството на отбраната на Великобритания.

Папа Франциск използва православния Великден, за да призове отново за примирие в Украйна, което да прекрати страданията на изтощените хора. Зеленски каза, че празникът носи на украинците "огромна надежда и нестихваща вярва, че светлината ще надделее над мрака, доброто ще победи злото, животът ще надвие смъртта".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023