Зеленски се срещна с държавния секретар на САЩ в Киев Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън скоро ще обяви номинацията си за посланик на страната в Украйна, а американските дипломати, които напуснаха държавата в началото на войната, ще започнат да се завръщат на територията ѝ през тази седмица, обяви Associated Press.

Новината идва след визитата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретаря на отбраната Лойд Остин в Киев за среща с Володимир Зеленски. По време на престоя си там те са обещали повече от 300 милиона долара в международно военно финансиране и са одобрили сделка за боеприпаси на стойност 165 милиона долара.

"Истината е, че Русия продължава да атакува брутално части от страната. Смъртта и унищожението, на които ставаме свидетели, са ужасяващи," каза след срещата Блинкен.

"Но украинците се противопоставят. Правят го с подкрепата, която събираме от целия свят. Стратегията ни заедно с повече от 30 други държави да подкрепяме Украйна и да оказваме натиск над Русия дава резултат. Виждаме, че когато става дума за военните цели на Русия, тя се проваля, а Украйна трупа успехи," добави още той.

"Посещението в Киев на делегация от високопоставени официални лица от САЩ в този ключов момент за Украйна е много ценно и важно за нас," коментира срещата Зеленски. "С държавния секретар Антъни Блинкен и секратаря на отбраната Лойд Остин коментирахме затвърдяване на санкциите над Русия, помощ за нашата защита и финансова подкрепа за Украйна."

В последния си доклад британското разузнаване обяви, че Русия планира да организира "нагласен референдум в южния град Херсон, целящ да оправдае окупацията му":

"Градът е ключов за постигането на целта на Русия да осъществи мост до Крим и да затвърди доминацията си над Южна Украйна," гласи съобщението на Министерството на отбраната на Великобритания.

Папа Франциск използва православния Великден, за да призове отново за примирие в Украйна, което да прекрати страданията на изтощените хора. Зеленски каза, че празникът носи на украинците "огромна надежда и нестихваща вярва, че светлината ще надделее над мрака, доброто ще победи злото, животът ще надвие смъртта".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024