Снимка: © Twitter/Анатолий Шарий

От комик до лидер по време на война - историята на украинския президент Володимир Зеленски е разказана в нов графичен роман на “TidalWave Comics”. Той е част от поредица, която се фокусира върху биографиите на известни политици.

Комиксът от 22 страници разказва как Зеленски, който по-рано изиграва ролята на президент в телевизионния сериал "Слуга на народа", идва на власт през 2019 г. Тогава той обещава да сложи край на войната с подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна. Историята разглежда и факта, че когато встъпва в длъжност, Зеленски няма никакъв политически опит.

„Това беше предизвикателен сценарий за написване. Издателят и аз искахме да се съсредоточим върху човека извън текущия фокус на медиите – войната на Украйна с Русия и битката с Путин. Кой е той? Какво го кара да се държи така? Защо той е правилният лидер за Украйна в този момент? Това са нещата, за които бях любопитен, когато започнах проучването си“, казва писателят на графичния роман Майкъл Фризел.

Художник на проекта е Пабло Мартинена, който има опит в рисуването на политически фигури. Той е изобразявал биографиите на Дейвид Бекъм, Нелсън Мандела и Доналд Тръмп.

Комиксът излиза на пазара само няколко дни преди да се навършат три месеца от началото на руската инвазия в Украйна.

"Тази книга означава много за мен заради украинския ми произход. Всичките ми баби и дядовци са имигрирали от Украйна. Исках да използвам тази форма не само за да разкажа история, но в същото време да допринеса по някакъв начин за каузата“, казва издателят Дарън Г. Дейвис, цитиран от "Ройтерс".

Част от продажбите на комикса, озаглавен "Политическа власт: Володимир Зеленски“, ще бъдат дарени към Червения кръст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев