Жените с шанс да станат вицепрезидент на САЩ Снимка: © Getty Images

Крайният срок е 10 август, а залогът - Белият дом.Кандидатът на Демократите Джо Байдън има още една седмица, за да избере своя бъдещ вицепрезидент. Това, в което всички са сигурни, е, че второто име в бюлетината ще бъде на жена.

А фаворитката за вицепрезидент на САЩ ще трябва да отговаря на три условия: проверка на миналото, обществено одобрение и "симпатия" по отношение на Джо Байдън. Това е формулата на успеха според Джим Клайбърн - съветник на бившия вицепрезидент, чието влияние сред чернокожите избиратели в щата Южна Каролина се оказа решаващият фактор за успешния обрат в кампанията на Байдън преди Супер Вторник.

Според щаба на Демократите, Джо Байдън търси влиятелна обществена фигура, която може да отговори задоволително на три въпроса: Може ли да се справи с функциите си като евентуален вицепрезидент? Може ли Байдън да работи с нея? Ще бъде ли тя актив или пасив по време на президентската кампания?

Късият списък с номинациите се състои от шест имена, според New York Times - сред потенциалните кандидати се нареждат и бивши претендентки за президентската номинация на Демократическата партия като Камала Харис и Елизабет Уорън, които влизаха в полемика с Джо Байдън по време на дебатите в предварителните избори.

На втори план се забелязват имената на Сюзан Райс - бившата съветничка по националната сигурност на Барак Обама, с опит като посланик на САЩ в ООН. Силна кандидатура е и Тами Дъкуърт - сенатор от Илиноис, ветеран от войната в Ирак.

Кои са силните и слабите страни на всяка от тях?

Камала Харис - 55 г. сенатор от Калифорния от 2017 г., бивш кандидат за президентската номинация, бивш главен прокурор на щата Калифорния.

Харис е една от най-известните жени от афроамерикански произход в политиката на САЩ. Симпатизират й както по-умерени избиратели, така и представители на лявото крило в Демократическата партия. Кампанията й за президентската номинация обаче се движеше на приливи и отливи, преди да приключи още през декември 2019 г. Най-големият проблем с нейната кандидатура може да се окажат критиките от страна на активисти на Black Lives Matter, които я обвиняват в това, че не се е ангажирала достатъчно сериозно с преследването на полицейско насилие срещу чернокожи граждани в Сан Франциско - включително в случаи с фатален изход.

Харис беше в добри отношения с Байдън преди началото на кампанията; познавала се е и с покойния му син Бо Байдън от периода, в който той беше щатски прокурор на Делауер. В един от преките дебати за номинацията обаче тя атакува бившия вицепрезидент за това, че през 70-те години е сътрудничил със сенатори, подкрепящи расовата сегрегация. Възможно е това да се окаже непреодолимо препятствие по пътя към Белия дом.

Елизабет Уорън - 71 г., сенатор от Масачузетс, бивш кандидат за президентската номинация, бивш преподавател в Юридическата школа на Харвард.

Уорън е сред фаворитите на прогресивното крило на Демократическата партия, като заложи на мащабна кампания за реформи в данъчното и корпоративното законодателство - включително за разделяне на най-големите технологични компании, заплашващи всички останали на пазара с доминацията си.

Радикалната й позиция може да подплаши част от колебаещите се гласоподаватели и ще даде шанс на кампанията на Тръмп да усили критиките си срещу Байдън като "фасада" на социалистическото крило на Демократите. И още: Уорън няма да допринесе нито за расовото, нито за поколенческото разнообразие в кампанията, ако застане редом до 77-годишния Байдън.

Тами Дъкуърт - 52 г., сенатор от Илиноис, военен пилот, подполковник от резерва на американската армия, изгубила двата си крака по време на военни действия в Ирак.

Една от най-силните кандидатки в надпреварата, Дъкуърт е сред водещите експерти в Демократическата партия по въпросите на националната сигурност, работата с военните ветерани и въпросите на хората с увреждания.

Личната й история може да бъде коз в кампанията на Байдън. Тя ще е първият ветеран от войната след Джон Маккейн (2008) с шанс да влезе в Белия дом. Не е ясно доколко добре ще може да се сработи с Джо Байдън.

Сюзан Райс - 55 г., бивш президентски съветник по националната сигурност, бивш посланик на САЩ в ООН при Барак Обама.

Биографията на Райс се свързва тясно с някои от най-известните външнополитически решения на предходната администрация - вкл. ядреното споразумение с Иран и Парижките договорености в сферата на климатичните политики.

Райс се познава както с Байдън, така и с Обама от периода на двата им мандата. Международният й опит е доказателство за подготвеността за позицията. Проблемът й е в това, че никога досега не се е кандидатирала за високопоставена изборна позиция, а кампанията може да бъде непредсказуемо предизвикателство за всеки кандидат.

Карън Бас - 66 г., член на Камарата на представителите от щата Калифорния, председател на групата на чернокожите членове на Конгреса.

Името на Бас беше включено на по-късен етап в процеса на подбор на вицепрезидентски кандидат, но в последните месеци тя се налага като фаворит - особено след антирасистките граждански протести, обхванали цялата страна от май 2020.

Бас има най-дълъг опит като законодател в сравнение с останалите потенциални конкурентки за позицията. Популярна е в Калифорния, но е относително слабо известна в национален мащаб. Един от потенциалните проблеми с кандидатурата й би възникнал заради честите й посещения в Куба по време на управлението на Фидел Кастро.

Вал Демингс - 63 г., член на Камарата на представителите от Флорида, работила е като началник на полицията в Орландо.

В Конгреса Демингс е сред най-активните поддръжници на реформата за контрол на оръжията и опазването на обществения ред. Профилът й съвпада с нагласите сред симпатизантите на Демократическата партия, а Флорида е един от най-значимите колебаещи се щати в президентските избори. Опитът й в националната политика обаче е сравнително кратък - избрана е в Конгреса едва преди 3 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024