Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме Снимка: © Getty Images

Червено, много червено.

Колко от вас се стъписват, изпитват дискомфорт или внезапно започват да правят нещо "неотложно" с ръцете си, когато чуят думата "менструация"?

Никога в историята на развитието ни като общество не са се провеждали толкова превантивни кампании за различни болести, засягащи основно жените. Организират се семинари, чиято цел е да избистрят ума и подобрят психологическото ни състояние. Ходим на обучения как да бъдем по-самоуверени, по-съблазнителни, по-добри майки или по-малко тревожни млади момичета.

В същото време една съществено важна тема остава на заден план в обществения разговор - и това е женската менструация.

Макар и в 21 век, тя все още представлява табу, което така и не успяваме да пречупим. Разговорите за физическото неразположение и различните емоционални състояния, през които жените преминават, са "запазени" единствено за приятелки. По възможност най-близките. Или за нелепи шеги за жени с тежко ПМС.

Но всъщност темата е далеч по-сериозна от привидното. Менструацията е женската супер сила, която ни позволява да износим живот.

Кампании за липсата ѝ/ нередовния цикъл са също толкова важни за организиране, колкото и тези, свързани с рак на гърдата и други заболявания.

Точно тази тема се опитва да постави в публичния разговор веригата магазини dm.

По поръчка на компанията през февруари и март тази година институтът за пазарни проучвания Spectra провежда изследване, свързано именно с темата менструация. В него се включват страни, в които dm оперира. Анкетирани у нас са общо 600 жени в три възрастови групи - 16-29 години, 30-39 години, 40-50 години, с различна образователна степен.

Резултатите разкриват частично неразбиране как трябва да се подходи към жена в такъв период и са основа за разговор, върху която можем да стъпим като общество.

Какви са най-интересните изводи от проучването на dm?

Само две от всеки десет жени, повече в по-младите възрастови групи, редовно говорят за менструалния си опит. Ако разговарят с някого за менструацията, това обикновено става с приятели, по-рядко с партньора им.

Предменструалният синдром (ПМС) също е доста често срещан. Причините за възникването му не са изяснени и до днес. Предполага се, че има връзка с хормоналните промени по време на женския цикъл. През втората половина на цикъла тялото произвежда големи количества от хормона прогестерон, който спада към гестагените. Неговата задача е да подготви тялото за бременност.

След това - с началото на менструацияга - 74% от жените съобщават за болки в корема, спазми, главоболие и др.

Фактът, че жените нямат място, където да се уединят, когато на публично място се почувстват зле по време на цикъла си, е по-силно изразен в България, спрямо страха от загуба на кръв, когато са навън. Това "претегляне" на тези два възможни фактора за дискомфорт не се среща сред респондентите в другите страни, участвали в проучването.

Българските жени се оплакват по-малко от табута около менструацията (21%) и повече от липсата на информация за нови/алтернативни менструални продукти (31%).

Изследването на dm показва, че те избират изпитани/добре познати продукти/марки (39%) или такива, на които имат доверие (35%). Превръзките са категорично най-желаният избор на потребителите (90 %). Те по-често са предпочитани от жени, които се чувстват некомфортно по време на менструация. Тампоните се употребяват от 44% от жените.

Що се отнася до менструалната чашка, много дами се въздържат да преминават към нея, тъй като все още се забелязва незнание по отношение на използването ѝ. На сайта на dm може да откриете подробна информация, както и отговорите на често задавани въпроси, ако решите да преминете към употребата на менструална чашка, която е удобно и екологична алтернатива на познатите хигиенни материали.

Само една четвърт от работещите жени в извадката са имали възможност да работят от вкъщи, когато са изпитвали тежки симптоми на менструация. На останалите се налага да ходят на работа въпреки физическите и емоционалните трудности.

Миналата година Испания стана първата европейска държава, която даде на служителите си право на платен менструален отпуск. Испанките биха могли да се възползват от три дни почивка, а в случай на по-болезнена менструация, отпуската може да бъде удължена до пет дни.

Физическата активност по време на менструация също се поставя на фокус все повече и повече, като дори и спортният свят обръща внимание на въпроса, макар и със закъснение. Това се дължи и на факта, че изследванията по тази тема все още имат да наваксват. Спортните постижения зависят повече от женския цикъл, отколкото си мислите. Препоръчително е те да бъдат съобразени с различните фази на менструацията.

Така например по време на първата фаза на менструацията жените обичайно имат по-малко желание да спортуват. В този период подходящи са по-леките тренировки, като йога и стречинг. Когата настъпи фоликуларната фаза, женският организъм се чувства силен и готов за физическа активност. Всички области - от продуктивността и силата до регенерацията - работят на пълни обороти. Тренировките за мускули и издръжливост са най-подходящи в рамките на тази фаза.

По време на овулацията нивата на енергия, сила и мотивация достигат своя връх благодарение на хормоните. Чувствате се така сякаш може да покорите света, съответно и да постигнете най-добрите си спортни резултати.

В четвъртата и последна лутеална фаза физическата продуктивност намалява значително. Хормонът прогестерон, който се освобождава в тази фаза, подготвя организма за евентуална бременност. Много жени се чувстват уморени и изтощени. Мотивацията намалява, както и готовността на организма за физическа активност.

dm предлага десетки продукти за женското здраве, подходящи за четирите фази от месечния цикъл, както и много съвети за диетата на жената, съобразена с физическото ѝ състояние.

Повече информация за продуктите на dm и кампанията им, посветена на менструацията, може да откриете тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери искат милиони долари откуп, за да не пуснат крадени билети за концерти на Тейлър Суифт

Хакери изнудват Ticketmaster за милиони долари. Заплашват да пуснат крадени данни за билети на Тейлър Суифт

18:00 - 06.07.2024
Политика

Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата

"Само Бог" можел да накара президента на САЩ да се оттегли от изборите

15:34 - 06.07.2024
Спорт

Ламин Ямал, който само на 16 г. стана най-младият футболист, играл на Европейско първенство

В навечерието на финала на Евро 2024 Ямал ще навърши 17 години и Ямал иска да го посрещне със златен медал

15:33 - 06.07.2024
галерия

Новият Audi Q6 e-tron вече е и в България

Повече ефективност, голям пробег и много бързо зареждане

14:54 - 06.07.2024
Важно днес

Сезонен работник е убит с нож в Слънчев бряг

По случая е задържан 38-годишен криминално проявен мъж от Ловеч

12:56 - 06.07.2024
Важно днес

Петков отрече "медийните внушения", че ПП-ДБ преговаря с "Възраждане" за кабинет

Според Петков в Народното събрание в момента има две мнозинства, от които ПП-ДБ няма как да бъде част

12:18 - 06.07.2024
Важно днес

Доган събра доверениците си в "Росенец", но без Пеевски (Обновена)

Има неяснота дали лидерът на ДПС Делян Пеевски ще разговаря с Доган

11:08 - 06.07.2024
Важно днес

МВнР предупреждава българите да не пътуват до Сицилия

Летището в град Катания е частично затворено

10:50 - 06.07.2024
Важно днес

"Пробив" в преговорите между Израел и "Хамас" увеличава надеждите за край на огъня в Газа

Изненадващото подновяване на преговорите поставя воюващите страни най-близо до постигане на споразумение от месеци

10:05 - 06.07.2024