Снимка: © Getty Images

Две години и половина преди жилището ѝ в Champlain Towers да се изравни със земята, Мария Чуела пише писмо до строителя, който издига 18-етажна постройка в непосредствена близост до сградата.

„Разтревожени сме, че конструкцията до нас се намира твърде близо. Работниците копаят много близо до нашите домове и това е притеснително за структурата на сградата“, пише в мейла, който тя изпраща до Розендо Прието през януари 2019 г.

Днес Champlain Towers в Сърфсайд, Флорида, е почти изцяло разрушена. 12-етажната сграда се срути почти преди седмица – поради необясними към момента причини – и доведе до смъртта на най-малко 12 души. Издирват се още 149 обитатели, които може да се намират под руините на срутените 55 апартамента.

Само 28 минути след като е получил имейла на Мария Чуела, строителят на съседната постройка ѝ отговаря: „Няма какво да проверявам“, твърди CNN. Причината – кулата с луксозни апартаменти „87 Park“ се намира точно от другата страна на границата между Сърфсайд и Маями Бийч.

„87 Park“ се строи от 2016 до 2019 г. и е дело на известния архитект Ренцо Пиано. Апартаментите там се продават за милиони долари – много по-голяма сума от тези в Champlain Towers. Жилище на 9-ия етаж си купува дори световният №1 в тениса Новак Джокович. Сърбинът прави покупката през 2019, но според данни на CNN е продал апартамента по-малко от две седмици преди инцидента в съседната сграда.

След случилото се с Champlain Towers жителите ѝ се оплакваха от постоянно „клатене“ в миналото, предизвикано от строежа на „87 Park“. Все още няма доказателства, които да показват, че луксозната кула на метри от мястото на инцидента има нещо общо със срутването.

„Убедени сме, че конструкцията на „87 Park“ не е допринесла за падането на сградата в Сърфсайд“, казват строителите.

Луксозната сграда е 18-етажна и ако се намираше в Сърфсайд, нямаше да може да бъде построена, тъй като там лимитът, наложен от общината, е 12 етажа височина.

Жители на Champlain Towers са получили писмо през април тази година с предупреждения за евентуални структурни щети. То е било изпратено от президента на Champlain Towers South Condominium Association - асоциацията, отговаряща за апартаментите. В него пише, че през 2018 са били докладвани щети по сградата, които „значително са се влошили“ и скоро „ще започнат да се множат“.

В писмото пише още, че е възможно да има щети по покрива на 12-етажната постройка и че поправянето на всички проблеми би струвало около 15 милиона долара. Посочва се, че при инспекция от 2018 е забелязано и „обилно напукване“ в подземните гаражи.

Това е поредната серия от доказателства, че сградата в Сърфдсайд е имала структурни проблеми.

В съда вече има заведени дела, свързани с инцидента, като последното съдържа обвинения срещу строителната асоциация за „безразсъдно поведение“.

Търсенето на над 140 души, живели в срутената сграда, продължава. „Никой не се предава, никой не спира. Продължаваме с пълна сила“, казва кметът на Сърфсайд Чарлз Бъркет. Спасителните екипи са подкрепени от стотици доброволци, както и от експерти от Мексико и Израел.

Според ръководителя на противопожарната служба в окръг Маями-Дейд Алан Комински – екипите са отместили 1,36 тона бетон.

Очаква се президентът Джо Байдън и съпругата му Джил да посетят мястото на инцидента тази седмица. Държавният глава на САЩ ще благодари на спасителните екипи и ще се срещне със семействата, засегнати от срутването, обявиха от Белия дом.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията