Живели в бедност и под звуците на пропаганда: Анимация разказва за "живота и смъртта" на руските окупатори Снимка: © YouTube/ВАУ

Живял в мизерия, израснал под звуците на руска пропаганда и умрял за "каузата" на Путин. Такава съдба сполетява хиляди руснаци, които се сражават в започната от руския президент война в Украйна, а нов анимационен филм - дело на украински карикатуристи, разказва за точно такава съдба.

Философският анимационен етюд, както е определена творбата от създателите ѝ, разказва за живота и смъртта на руски войник, чието детство е преминало в бедност и на фона на Кремълската пропаганда, която се излива всеки ден по телевизионния екран в Русия.

Авторите на произведението не са назовани, но то се появи в профилите в социалните мрежи на украинското творческо сдружение "Анимация на доброволците в Украйна" (ВАУ).

Филмът започва с кадър на типична къща в руската провинция, откъдето най-често се набират войници за войната. Дворът е разхвърлян, има купчини боклук, тоалетната се намира до външната оградата, а самата къща изглежда пред срутване.

Около цялата тази мизерия се появява портрет на президента Владимир Путин, закачен върху пропукала се стена. Върху снимката на държавния глава кръжи хлебарка, застанала точно върху устните му и придавайки му вид на същински Хитлер.

В тази среда живее типичното бедно руско семейство. Бащата е с чаша в ръка, майката и синът изглеждат нещастни, а единствената им семейна традиция е да се се взират в телевизора и да слушат руската пропаганда.

Анимационният етюд показва и ситуацията в руските училища, където по коридорите са поставени плакати, призоваващи за подкрепа на руските военни сили за тяхната "специална военна операция" - терминът, който Кремъл използва, за да назове войната в Украйна.

"Светът ще бъде наш" - пише на един от плакатите, който изобразява малко дете гордо да държи с едната си ръка руското знаме, а с другата глобус на света.

Филмът отвежда зрителите и в класната стая, където възрастна учителка призовава: "Да живее Русия!" - застанала пред портретите на Путин, диктаторът Йосиф Сталин и руският патриарх Кирил.

Бъдещият руски войник бързо пораства и получава призовка. Танк със символа "Z" преминава през зелено поле, обсипано с цветя, оставяйки след себе си единствено следи от кръв и превръщайки полето в опожарена земя. Междувременно в главата на войника се въртят мисли единствено за жени и грабежи.

За да осъществи мечтите си, той нахлува в апартамента на украинско семейство. Руснакът е толкова впечатлен от стандарта на живот на украинците, че това го вбесява, затова започва да унищожава всичко: чупи телевизора, реже мебелите, стреля по стените и краде всички електрически уреди от дома - дори и крушката на лампата.

Натоварен с домакинските уреди от грабежа, той отново се качва в танка, но след няколко секунди той е сразен от въоръжените сили на Украйна и умира.

Единственото нещо, което остава с окупатора е пакетче със слънчогледови семе, с което той не се разделя още от детството си. Кадърът се фокусира върху ръката на мъртвия руски войник и слънчогледовите семена, от които по-късно на украинската земя ще израсне слънчоглед - символ на непобедимостта на украинския народ.

Филмът завършва като връща зрителите обратно в дома на руското семейство. До портрета на Путин вече стои и портрета на техния загинал във войната син. Последните думи, които се чуват в анимацията отново са тези на руския президент. Той казва:

"Всичко върви по план. Основните цели са постигнати... Защото обичам Русия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022

Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести

Директиви на правителството "изтекоха" в интернет

11:57 - 02.12.2022

Държавите от ЕС обмислят по-нисък таван на цените на газа в търсене на компромиси

Страните разглеждат предложение, което е по-ниско от първоначално направеното от ЕК

11:36 - 02.12.2022