Живели в бедност и под звуците на пропаганда: Анимация разказва за "живота и смъртта" на руските окупатори Снимка: © YouTube/ВАУ

Живял в мизерия, израснал под звуците на руска пропаганда и умрял за "каузата" на Путин. Такава съдба сполетява хиляди руснаци, които се сражават в започната от руския президент война в Украйна, а нов анимационен филм - дело на украински карикатуристи, разказва за точно такава съдба.

Философският анимационен етюд, както е определена творбата от създателите ѝ, разказва за живота и смъртта на руски войник, чието детство е преминало в бедност и на фона на Кремълската пропаганда, която се излива всеки ден по телевизионния екран в Русия.

Авторите на произведението не са назовани, но то се появи в профилите в социалните мрежи на украинското творческо сдружение "Анимация на доброволците в Украйна" (ВАУ).

Филмът започва с кадър на типична къща в руската провинция, откъдето най-често се набират войници за войната. Дворът е разхвърлян, има купчини боклук, тоалетната се намира до външната оградата, а самата къща изглежда пред срутване.

Около цялата тази мизерия се появява портрет на президента Владимир Путин, закачен върху пропукала се стена. Върху снимката на държавния глава кръжи хлебарка, застанала точно върху устните му и придавайки му вид на същински Хитлер.

В тази среда живее типичното бедно руско семейство. Бащата е с чаша в ръка, майката и синът изглеждат нещастни, а единствената им семейна традиция е да се се взират в телевизора и да слушат руската пропаганда.

Анимационният етюд показва и ситуацията в руските училища, където по коридорите са поставени плакати, призоваващи за подкрепа на руските военни сили за тяхната "специална военна операция" - терминът, който Кремъл използва, за да назове войната в Украйна.

"Светът ще бъде наш" - пише на един от плакатите, който изобразява малко дете гордо да държи с едната си ръка руското знаме, а с другата глобус на света.

Филмът отвежда зрителите и в класната стая, където възрастна учителка призовава: "Да живее Русия!" - застанала пред портретите на Путин, диктаторът Йосиф Сталин и руският патриарх Кирил.

Бъдещият руски войник бързо пораства и получава призовка. Танк със символа "Z" преминава през зелено поле, обсипано с цветя, оставяйки след себе си единствено следи от кръв и превръщайки полето в опожарена земя. Междувременно в главата на войника се въртят мисли единствено за жени и грабежи.

За да осъществи мечтите си, той нахлува в апартамента на украинско семейство. Руснакът е толкова впечатлен от стандарта на живот на украинците, че това го вбесява, затова започва да унищожава всичко: чупи телевизора, реже мебелите, стреля по стените и краде всички електрически уреди от дома - дори и крушката на лампата.

Натоварен с домакинските уреди от грабежа, той отново се качва в танка, но след няколко секунди той е сразен от въоръжените сили на Украйна и умира.

Единственото нещо, което остава с окупатора е пакетче със слънчогледови семе, с което той не се разделя още от детството си. Кадърът се фокусира върху ръката на мъртвия руски войник и слънчогледовите семена, от които по-късно на украинската земя ще израсне слънчоглед - символ на непобедимостта на украинския народ.

Филмът завършва като връща зрителите обратно в дома на руското семейство. До портрета на Путин вече стои и портрета на техния загинал във войната син. Последните думи, които се чуват в анимацията отново са тези на руския президент. Той казва:

"Всичко върви по план. Основните цели са постигнати... Защото обичам Русия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023