"Златната локва" на турската граница: НАП все още не знае къде са 32 млн. лв. касови наличности Снимка: © bTV

Скандалът около фирмата, събираща такси за фитосанитарен контрол при българо-турската граница, се разрастна, след като се оказа, че НАП все още не може да направи проверка на декларираните й касови наличности.

От 2013 г. насам "Пи еф си" ЕООД събира такса за дезинфекция от всеки преминаващ автомобил и за камионите, пресичащи пунктовете по границата.

Дружеството стана обект на проверки от НАП и Министерството на финансите като част от списъка компаниите с над 30 млн. лв. наличности по каса, изготвен от екипа на Асен Василев.

Служебният финансов министър съобщи, че парите така и не са предоставени на инспектори за преглед и преброяване - вече трети месец след първата проверка на място от директора на НАП Румен Спецов.

През юли документи с оборотите на фирмата "Пи еф си" бяха открити при обиск в село край Свиленград по време на акция срещу купувачи на гласове.

Заради установени данъчни нарушения НАП е предприела обезпечителни мерки, като всеки ден служители на агенцията събират част от оборота на пункта - фирмата не държи пари на влог. До този момент са обезпечени 1,5 млн. лв.

Според Василев - има допуснато нарушение и в правилата за възлагане на обществени поръчки, тъй като БАБХ не е провела открита процедура по избор на изпълнител. Договорът дава възможност на фирмата да събира собствена такса обслужване, която оскъпява значително обичайния разход на шофьорите за дезинфекция. Нарушено е и правилото, че размерът на таксата не може да надвишава разходите на институцията за извършване на съответната услуга.

Работата на фирмата по дезинфекция обаче няма да бъде прекратена заради риска от блокиране на движението през границата. НАП все още не препоръчва прекратяване на договора на БАБГ с "Пи еф си", с оглед на това, че данъчните биха могли да начислят задължения и да възстановят над 10 млн. лв. от неотчетената дейност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024