Снимка: © bTV

Скандалът около фирмата, събираща такси за фитосанитарен контрол при българо-турската граница, се разрастна, след като се оказа, че НАП все още не може да направи проверка на декларираните й касови наличности.

От 2013 г. насам "Пи еф си" ЕООД събира такса за дезинфекция от всеки преминаващ автомобил и за камионите, пресичащи пунктовете по границата.

Дружеството стана обект на проверки от НАП и Министерството на финансите като част от списъка компаниите с над 30 млн. лв. наличности по каса, изготвен от екипа на Асен Василев.

Служебният финансов министър съобщи, че парите така и не са предоставени на инспектори за преглед и преброяване - вече трети месец след първата проверка на място от директора на НАП Румен Спецов.

През юли документи с оборотите на фирмата "Пи еф си" бяха открити при обиск в село край Свиленград по време на акция срещу купувачи на гласове.

Заради установени данъчни нарушения НАП е предприела обезпечителни мерки, като всеки ден служители на агенцията събират част от оборота на пункта - фирмата не държи пари на влог. До този момент са обезпечени 1,5 млн. лв.

Според Василев - има допуснато нарушение и в правилата за възлагане на обществени поръчки, тъй като БАБХ не е провела открита процедура по избор на изпълнител. Договорът дава възможност на фирмата да събира собствена такса обслужване, която оскъпява значително обичайния разход на шофьорите за дезинфекция. Нарушено е и правилото, че размерът на таксата не може да надвишава разходите на институцията за извършване на съответната услуга.

Работата на фирмата по дезинфекция обаче няма да бъде прекратена заради риска от блокиране на движението през границата. НАП все още не препоръчва прекратяване на договора на БАБГ с "Пи еф си", с оглед на това, че данъчните биха могли да начислят задължения и да възстановят над 10 млн. лв. от неотчетената дейност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"