Зукърбърг създава филиал в Гърция и придобива 100% от местен стартъп заради метавселената

Компанията-майка на Facebook – Meta – е в напреднала фаза на преговори за създаването на гръцки филиал, под чиято шапка да бъдат прехвърлени международните дейности, които в момента се осъществяват от компанията на Марк Зукърбърг в други държави.

В напреднал етап са и дискусиите за придобиването на Accusonus - гръцка стартъп компания, която разработва софтуер за музикално производство и изпълнение, както и за поправка на аудиосистеми.

Местното издание Kathimerini съобщава, че Meta Platforms ще придобие 100% от Accusonus от нейните основатели и акционери Александрос Цилфидис, Елиас Кокинис и Майкъл Цанес, както и от другия ѝ акционер Big Pi Ventures. Той е съоснован от Марко Веремис и стойността му е между 70 и 100 млн. евро.

Очаква се споразумението да бъде подписано в петък - след няколкомесечни преговори. Официалното обявяване най-вероятно ще е в началото на следващата седмица.

Meta ще продължи дейността на Accusonus в Гърция, и по-специално в Атина и Патра, където са основните офиси на компанията. Нейната централа е базирана в Лексингтън, Масачузетс (САЩ).

Зукърбърг ще инвестира и в по-нататъшното развитие на компанията, така че тя да предоставя аудио решенията, необходими за света на виртуалната реалност, разработена от американския технологичен гигант. Това ще гарантира, че гръцкият стартъп ще се превърне във важен „глобален гръбнак на метавселената“, пише Kathimerini.

Терминът "метавселена" е съчетаването на реалност и 3D виртуални светове с акцент върху социалната връзка. Именно заради тази стратегия Facebook смени името си в края на 2021 г.

Още през септември ръководителите на Meta Platforms са влезли в контакт с гръцкото правителство, за да оценят перспективата за създаване на дъщерно дружество в Гърция и прехвърляне на значителен брой служители от други части на света в страната. Разговорите с правителствените служители са били ръководени от Алексис Пателис - началник на финансовия кабинет на министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Дискусиите са включвали подробни презентации на данъчната и трудовата рамка в Гърция, както и на застрахователното покритие, обезщетенията и стимулите, които вече са въведени, за да привлекат чуждестранни служители и компании.

Успехът на Гърция в привличането на инвестиции от страна на технологични гиганти като Microsoft, Amazon Web Services и Digital Realty (които придобиха гръцката компания Lamda Hellix), е изиграла решаваща роля за решенията на Meta.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024