Ангелкова не се е разпознала на снимките с Живко Коцев, твърди градският прокурор на София Снимка: © Screenshot

Бившата министърка на туризма Николина Ангелкова от ГЕРБ е разпитвана по разследването около Агенция "Митници". Тя обаче нито се е разпознала на изтеклите снимки, на които е заедно с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, нито има спомени около този случай. Поне това твърди градският прокурор на София Илиана Кирилова в интервю пред bTV.

Казаното обаче противоречи на реакцията на самата Ангелкова по-рано този месец. В началото на април в сайтове като агенция ПИК изтекоха снимки, на които се вижда как жена, която много прилича на бившата министърка, е седнала в автомобил до Живко Коцев, който позира с предполагаемо скъп часовник. Тогава Ангелкова написа в профила си във Facebook, че познава Коцев от по-малко от година, но не отрече, че именно тя е на снимките.

По думите на Кирилова сега, ролята на Ангелкова предстои да бъде изяснена, като за целта разследващите тепърва ще установяват дали именно бившата министърка е на снимките. Това ще стане чрез лицево-идентификационна експертиза.

"Доста време стои на дневен ред този въпрос и не може да бъде отговорено еднозначно кой е пуснал материалите до медиите... Има забрана по отношение на прокурорите да коментират каквито и да било доказателства, които са събрани по по-специален ред. Мястото, където трябва да бъдат представени, е в съда“, каза Кирилова по повод изтеклите снимки.

Под "по-специален ред" прокурорката вероятно има предвид използването на специални разузнавателни средства като подслушване, проследяване и други, за прилагането на каквито е нужно разрешение от съдия. Разпространяването на подобни материали не е законно.

Прокуратурата обаче така и не се е самосезирала за теча и според градския прокурор много трудно ще се разбере как точно са се появили снимките.

По разследването на организирана престъпна група в агенция "Митници" ще бъдат разпитани и бившият вътрешен министър Бойко Рашков, и бившият финансов министър Асен Василев. По делото досега са обвинени Коцев, бившата директорка на агенцията Петя Банкова, баща и син Марин и Стефан Димитрови, както и задочно соченият за контрабандист Никола Николов-Паскал. Той все още не е открит.

Служебният министър на МВР Калин Стоянов също е бил разпитван за случилото се. Кирилова обаче не разкри подробности за показанията му.

По повод ролята на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев в случая около Агенция "Митнции" Кирилова заяви, че "има факти за търговия с влияние", но в момента все още се събират доказателства.

"Повдиганотото обвинение е за участие в организирана престъпна група. Разпитани са 50 човека и предстоят още разпити. [Те] ще дадат конкретика за евентуалната роля на бившия главен секретар", каза тя.

Градският прокурор на София допълни, че имало данни как точно Коцев бил злоупотребил с поста си, но не можела да сподели информацията, тъй като разследването все още е в ход. Ролята на Коцев в организираната престъпна група и имал ли е въобще такава тепърва щяла да се изяснява.

Кирилова се съгласи, че върви "една дискредитация на определени личности" и смята, че да излиза секретна информация от прокуратурата не е добре, тъй като се нарушава следствената тайна. Тя обясни, че се познава с Коцев от 1994 г. и "не може да се отрече, че има една добра кариера".

"От разпита, който изтече, се разбира, че той го е правил от лоялност към свои бивши началници и настоящи приятели - това е, което аз видях. На този етап има яснота, но няма как да я споделя", допълни прокурорът.

Пепи Еврото

Въпреки че интервюто на Кирилова се въртеше около разследването в Агенция "Митници", тя реши да коментира и други теми. Прокурорката твърди, че бившият следовател и прокурор Петьо Петров-Еврото е имал намерение да я залее с киселина. Софийската градска прокурорка разбрала за това от разпит на бившата съпруга на Петров - Любена Павлова.

"Познавам го от 1995 г., когато беше прокурор. Дълги години не съм комуникирала с него. Петьо Петров няма как да ми влияе на мен, но е имал намерение да ме залива с киселина", заяви тя.

Кирилова каза още, че не е поискала да се запознае с материалите по делата, свързани с бившия следовател, а е оставила тази задача на своите заместници. През март организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) публикува протокол от разпит, от който става ясно, че Кирилова и Пепи Еврото са работили заедно и са в близки отношения.

Петров е главен герой в аферата "Осемте джуджета", която беше осветена именно от АКФ през 2020 г. Тогава бизнесменът Илия Златанов разказа как е бил притискан чрез спецпрокуратурата да се раздели с бизнеса си. Според него зад този натиск е стоял именно Петров. Държавното обвинение се задейства срещу Петьо Еврото чак през 2023 г., като в момента той е обявен за издирване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024