БЛС: Лекарства без рецепта да се продават в хранителните вериги и денонощните магазини Снимка: © Getty Images

Медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа. Това е едно от двете нови предложения на Българския лекарски съюз, свързани с Covid-кризата.

От БЛС искат в най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да позволят да бъдат разкрити денонощни аптеки, тъй като в момента те са "едва 30, или около 1% от всички действащи в страната".

"Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението", гласи позицията на Управителния съвет на съюза.

"В условията на пандемия, а и не само, това е недопустимо! През последните месеци всички наблюдаваме как за дни се преструктурират болници, в борбата с пандемията влязоха и ДКЦ-тата, свидетели сме на нечовешкото натоварване на общопрактикуващите лекари. Сега е моментът и фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24 - часов достъп", написаха от Българския лекарски съюз.

От съюза добавят, че в началните стадии на болестта при 90% от случаите не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. Затова предлагат, по примера на други държави, медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба още в хранителните вериги и денонощните магазини.


Криза в Свищов: Covid-отделението на общинската болница не разполага с лекари

Изгубени в превода на българските Covid-заповеди (този път не е виновен Google Translate)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024