Снимка: © Unsplash

Кризата с липса на персонал в Covid-отделенията в страната се задълбочава. Пример за това е общинската болница в Свищов, където няма лекар в отделението, а за пациентите, заразени с коронавирус, се грижат основно медицински сестри и кинезитерапевт.

Включват се и доброволци – като управителя на лечебното заведение и кмета на Свищов, но последният също се заразява с Covid-19 и в момента е под карантина.

Covid-отделението на общинската болница разполага с 15 легла, предвидени по Здравна каса. В момента то е пълно, а още трима души чакат резултати от PCR тестове. За по-малко от месец през него са преминали близо 70 пациенти, а 25 дни подред за болните се грижи медицинска сестра. Тя се заразява с коронавирус, а на мястото ѝ идва друга сестра, която също се оказва с Covid-19.

Временно изпълняващият длъжността управител на болницата – Илиян Венков, казва пред bTV, че положението остава „рисково“, защото лечебното заведение не е обезпечено с медицински персонал и, в частност, с лекари, които да се грижат за Covid-болните.

„В началото не ни беше ясно, че персоналът няма да достигне, защото продължава стремглаво приемът на пациенти. Но със същия числен състав ние няма как да предложим ефективно лечение и обгрижване“, казва той.

„Извършват се частични визитации от лекарите. Много съм благодарен на медицинския персонал от вътрешно отделение, които влизат частично при пациентите. Лечението става с наличния персонал от медицински сестри. Ние активирахме доста. Три сестри от неврологично, една сестра от хирургично отделение. Неведнъж с кмета сме призовавали за помощ“, добавя още Венков.

По думите му – лекарите не могат да „се разкъсат на две места“, затова например тези от вътрешно отделение не могат да влязат в Covid-отделението. Отделно – във вътрешно са все хора „на пределна възраст и със заболявания“. „Трябва да се зададат въпроси и към лекарите“, казва управителят.

Искрен Костадинов е кинезитерапевт, който от сряда вечерта е в Covid-отделението. Мери кръвно, температура, носи консумативи и препарати, помага на медицинската сестра. Става свидетел на инцидент, при който човек с множество придружаващи заболявания умира, защото не му достига кислород.

„Аз му поставих кислородна маска, следях показателите на мониторите, докладвах на сестрата, но човекът си отиде“, казва кинезитерапевтът. „Държим връзка с лекарите“, казва той. А управителят на болницата добавя, че, „за съжаление, лечението на пациенти става предимно по телефона.

Кметът на Свищов Генчо Генчев определя положението в отделението като „ад“. „Имаше ситуация на пациент с висока температура, който не се повлияваше от лекарствата и се наложи с лед да сваляме температурата“, разказва той пред bTV.

Генчев и управителят на болницата призовават за помощ, като вече са информирали отговорните ведомства и се надяват да командироват лекари за Covid-отделението.

По-късно БНР съобщи, че лекарите от парламентарната група на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев на 16 ноември започват работа в Covid-отделението на общинската болница в Свищов.

„Решението ни да отидем в Свищов не е пиар акция, отиваме да помогнем“, каза Михайлов пред националното радио. „Нашето място е там. Предложихме го официално, прие се от министерството. Всеки, който може, нека да помогне“. А управителят на лечебното заведение каза, че ще приеме доброволната им акция. Не е ясно колко време депутатите ще останат да помагат в болницата.


Изгубени в превода на българските Covid-заповеди (този път не е виновен Google Translate)

Къде в София можем да направим антигенен тест за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията