Криза в Свищов: Covid-отделението на общинската болница не разполага с лекари Снимка: © Unsplash

Кризата с липса на персонал в Covid-отделенията в страната се задълбочава. Пример за това е общинската болница в Свищов, където няма лекар в отделението, а за пациентите, заразени с коронавирус, се грижат основно медицински сестри и кинезитерапевт.

Включват се и доброволци – като управителя на лечебното заведение и кмета на Свищов, но последният също се заразява с Covid-19 и в момента е под карантина.

Covid-отделението на общинската болница разполага с 15 легла, предвидени по Здравна каса. В момента то е пълно, а още трима души чакат резултати от PCR тестове. За по-малко от месец през него са преминали близо 70 пациенти, а 25 дни подред за болните се грижи медицинска сестра. Тя се заразява с коронавирус, а на мястото ѝ идва друга сестра, която също се оказва с Covid-19.

Временно изпълняващият длъжността управител на болницата – Илиян Венков, казва пред bTV, че положението остава „рисково“, защото лечебното заведение не е обезпечено с медицински персонал и, в частност, с лекари, които да се грижат за Covid-болните.

„В началото не ни беше ясно, че персоналът няма да достигне, защото продължава стремглаво приемът на пациенти. Но със същия числен състав ние няма как да предложим ефективно лечение и обгрижване“, казва той.

„Извършват се частични визитации от лекарите. Много съм благодарен на медицинския персонал от вътрешно отделение, които влизат частично при пациентите. Лечението става с наличния персонал от медицински сестри. Ние активирахме доста. Три сестри от неврологично, една сестра от хирургично отделение. Неведнъж с кмета сме призовавали за помощ“, добавя още Венков.

По думите му – лекарите не могат да „се разкъсат на две места“, затова например тези от вътрешно отделение не могат да влязат в Covid-отделението. Отделно – във вътрешно са все хора „на пределна възраст и със заболявания“. „Трябва да се зададат въпроси и към лекарите“, казва управителят.

Искрен Костадинов е кинезитерапевт, който от сряда вечерта е в Covid-отделението. Мери кръвно, температура, носи консумативи и препарати, помага на медицинската сестра. Става свидетел на инцидент, при който човек с множество придружаващи заболявания умира, защото не му достига кислород.

„Аз му поставих кислородна маска, следях показателите на мониторите, докладвах на сестрата, но човекът си отиде“, казва кинезитерапевтът. „Държим връзка с лекарите“, казва той. А управителят на болницата добавя, че, „за съжаление, лечението на пациенти става предимно по телефона.

Кметът на Свищов Генчо Генчев определя положението в отделението като „ад“. „Имаше ситуация на пациент с висока температура, който не се повлияваше от лекарствата и се наложи с лед да сваляме температурата“, разказва той пред bTV.

Генчев и управителят на болницата призовават за помощ, като вече са информирали отговорните ведомства и се надяват да командироват лекари за Covid-отделението.

По-късно БНР съобщи, че лекарите от парламентарната група на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев на 16 ноември започват работа в Covid-отделението на общинската болница в Свищов.

„Решението ни да отидем в Свищов не е пиар акция, отиваме да помогнем“, каза Михайлов пред националното радио. „Нашето място е там. Предложихме го официално, прие се от министерството. Всеки, който може, нека да помогне“. А управителят на лечебното заведение каза, че ще приеме доброволната им акция. Не е ясно колко време депутатите ще останат да помагат в болницата.


Изгубени в превода на българските Covid-заповеди (този път не е виновен Google Translate)

Къде в София можем да направим антигенен тест за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024