Снимка: © Unsplash

Кризата с липса на персонал в Covid-отделенията в страната се задълбочава. Пример за това е общинската болница в Свищов, където няма лекар в отделението, а за пациентите, заразени с коронавирус, се грижат основно медицински сестри и кинезитерапевт.

Включват се и доброволци – като управителя на лечебното заведение и кмета на Свищов, но последният също се заразява с Covid-19 и в момента е под карантина.

Covid-отделението на общинската болница разполага с 15 легла, предвидени по Здравна каса. В момента то е пълно, а още трима души чакат резултати от PCR тестове. За по-малко от месец през него са преминали близо 70 пациенти, а 25 дни подред за болните се грижи медицинска сестра. Тя се заразява с коронавирус, а на мястото ѝ идва друга сестра, която също се оказва с Covid-19.

Временно изпълняващият длъжността управител на болницата – Илиян Венков, казва пред bTV, че положението остава „рисково“, защото лечебното заведение не е обезпечено с медицински персонал и, в частност, с лекари, които да се грижат за Covid-болните.

„В началото не ни беше ясно, че персоналът няма да достигне, защото продължава стремглаво приемът на пациенти. Но със същия числен състав ние няма как да предложим ефективно лечение и обгрижване“, казва той.

„Извършват се частични визитации от лекарите. Много съм благодарен на медицинския персонал от вътрешно отделение, които влизат частично при пациентите. Лечението става с наличния персонал от медицински сестри. Ние активирахме доста. Три сестри от неврологично, една сестра от хирургично отделение. Неведнъж с кмета сме призовавали за помощ“, добавя още Венков.

По думите му – лекарите не могат да „се разкъсат на две места“, затова например тези от вътрешно отделение не могат да влязат в Covid-отделението. Отделно – във вътрешно са все хора „на пределна възраст и със заболявания“. „Трябва да се зададат въпроси и към лекарите“, казва управителят.

Искрен Костадинов е кинезитерапевт, който от сряда вечерта е в Covid-отделението. Мери кръвно, температура, носи консумативи и препарати, помага на медицинската сестра. Става свидетел на инцидент, при който човек с множество придружаващи заболявания умира, защото не му достига кислород.

„Аз му поставих кислородна маска, следях показателите на мониторите, докладвах на сестрата, но човекът си отиде“, казва кинезитерапевтът. „Държим връзка с лекарите“, казва той. А управителят на болницата добавя, че, „за съжаление, лечението на пациенти става предимно по телефона.

Кметът на Свищов Генчо Генчев определя положението в отделението като „ад“. „Имаше ситуация на пациент с висока температура, който не се повлияваше от лекарствата и се наложи с лед да сваляме температурата“, разказва той пред bTV.

Генчев и управителят на болницата призовават за помощ, като вече са информирали отговорните ведомства и се надяват да командироват лекари за Covid-отделението.

По-късно БНР съобщи, че лекарите от парламентарната група на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев на 16 ноември започват работа в Covid-отделението на общинската болница в Свищов.

„Решението ни да отидем в Свищов не е пиар акция, отиваме да помогнем“, каза Михайлов пред националното радио. „Нашето място е там. Предложихме го официално, прие се от министерството. Всеки, който може, нека да помогне“. А управителят на лечебното заведение каза, че ще приеме доброволната им акция. Не е ясно колко време депутатите ще останат да помагат в болницата.


Изгубени в превода на българските Covid-заповеди (този път не е виновен Google Translate)

Къде в София можем да направим антигенен тест за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул