Снимка: © Getty Images

Новите Covid-кабинети в столичните диагностично-консултативни центрове вече работят и са направили 462 антигенни теста за два дни. 

Кабинетите би трябвало правят изследванията безплатно, ако пациентът е насочен от личния лекар или има грипоподобни симптоми. Хора, които искат да се тестват без симптоми, трябва да го заплатят. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщава, че при нужда лекарите в кабинетите могат да направят и изследване за кръвна картина и рентген, които да помогнат на личния лекар да продължи лечението. 

От 14 ноември жителите на София ще могат да си записват час за преглед и антигенен тест в Covid-кабинетите през онлайн платформа - MyHealth.bg. Резултатите също могат да се проверят онлайн. Засега в сайта са качени графиците на 6 от 11-те ДКЦ-та с Covid-зони. 

Адресите и телефоните на Covid-кабинетите в София: 

Мнозина граждани свидетелстват в първите два дни от работата на Covid-кабинетите, че липсата на електронни направления и двусмислените указания към медиците водят до противоречива практика. 

"Днес и аз посетих един от тези фургони. Предишният ден от регистратурата на поликлиниката казаха, че трябва да съм насочена от личен лекар. Попитах какво значи "насочена" - трябва ли да нося направление или друг някакъв документ. Отговорът след кратко объркване беше "не".

На място, вече във фургона, 2 пъти ме питаха дали нося направление от личен лекар. Не носех - "лекувана" съм по телефона. Лекарите се питаха едни други какво точно направление всъщност трябва да се издава. Бяха мили и човечни, измериха ми сатурацията, температурата, направиха ми теста безплатно.

Но това последното зависи изцяло от интерпретацията на конкретния екип - едни ще бъдат изгонени, други - прегледани. Аз извадих късмет, но с натрупване на хора и напрежение пред тези фургони, онези с късмета ще бъдат все по-малко", пише една от коментиращите под публикацията на Фандъкова. 

"Направих си тест, който си заплатих на място, въпреки че имам симптоми и след разговор с личния ми лекар, бях посъветвана да си направия този тест. Пред мен имаше хора, които нямаха направление от личен лекар и не си заплатиха теста", казва друг потребител във Facebook. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства