"Делта гард" си запази лиценза, с помощта на Върховния административен съд и прокуратурата Снимка: © Антикорупционен фонд

Охранителната фирма "Делта гард" запазва лиценза си, който МВР при Бойко Рашков направи опит да отнеме през 2021 г. заради разследването срещу съсобственика ѝ Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Окончателното решение на ВАС по случая идва на 22 април - с почти три години закъснение и едно отклонение на казуса към Конституционния съд.

През цялото време "Делта гард" продължаваше да работи въпреки висящото дело.

Най-абсурдното е, че в последното съдебно заседание представителят на Върховната прокуратура обръща наопаки досегашната позиция на институцията и започва да защитава тезата на "Делта гард", че лицензът им е отнет неправилно.

В последното заседание по делото, прокурор Виржиния Димитрова е казала, че смята жалбата на фирмата за основателна и е изложила мнението си в "писмено становище", което настоява да се приеме като част от делото.

ВАС приема именно тези аргументи, а не позицията на ГД "Национална полиция".

В закона за частната охранителна дейност се казва, че МВР има право да отнеме лиценза на дружество, ако някой от собствениците му е с повдигнато обвинение и той не се оттегли от позицията си в 30-дневен срок. Такъв е случаят с Димитър Спасов, срещу когото се оказа, че е имало образувано досъдебно производство още от 2019 г., а той е останал в управлението на "Делта гард" още две години.

Съдът обаче решава, че прокуратурата е виновна за това, че обвинението не е предявено навреме, а Спасов разбрал за делото срещу него в хода на процедурата по отнемане на лиценза.

Така заповедта на МВР от ноември 2021 г. е отменена, а полицията е осъдена да плати 1870 лв. съдебни разноски на "Делта гард".

Фирмата е известна от разследванията на Антикорупционния фонд срещу Петьо Петров - Еврото за отнемането на асансьорния завод "Изамет" от Илия Златанов и сина му.

"Делта гард" е охранявала и ресторанта "Осемте джуджета" на Петьо Еврото.

Бившият ѝ съсобственик Димитър Спасов (Митко Каратиста) е сред свидетелите срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и ръководителката на СГП Илиана Кирилова в прекратеното разследване на СРП срещу Еврото.

"П. Петров инструктирал магистратите, а те мълчали и кимали. Магистратите идвали с документи с печат на прокуратурата, с които запознавали П. Петров", се казва още в показанията на съсобственика на "Делта гард" по делото. В прокурорското постановление за прекратяването на това разследване се твърди, че Спасов бил осигурен като свидетел от Невена Зартова (доскорошен ръководител на Софийската районна прокуратура).

"Делта гард" пази БФС, докато съдът бави отнемането на лиценза ѝ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024