"Делта гард" пази БФС, докато съдът бави отнемането на лиценза ѝ Снимка: © Dsport.bg

Двама млади охранители с черни якета и червени емблеми - това беше антуражът на Борислав Михайлов при влизането му през задния вход на хотел "Маринела" на Конгреса на БФС.

Желанието му да избегне срещата с медиите не е изненадващо.

Интересното е, че БФС отново е избрал да работи с охрана от "Делта гард" - небезизвестната компания, чийто лиценз за частна охранителна дейност виси на косъм от 3 години.

И има вероятност да бъде отнет окончателно до няколко дни.

Това е същата фирма, която охраняваше ресторанта "Осемте джуджета" на Петьо Петров - Еврото.

Бившият ѝ съсобственик Димитър Спасов (Митко Каратиста) е сред свидетелите срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и ръководителката на СГП Илиана Кирилова в прекратеното разследване на СРП срещу Еврото.

Служители на фирмата не само пазят Михайлов при влизането - както успяха да покажат журналистите от DSport.

Момчета с тениски "Делта гард" са и сред охранителите на залата, в която се намират делегатите от футболните клубове от цялата страна. В залата се забелязват и служители на още една охранителна фирма - VIP Security.

Лицензът на "Делта гард" трябваше да бъде отнет от МВР още през ноември 2021 г., докато служебен министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков. Но фирмата продължава да работи и досега.

Формалното основание за отнемането беше фрапантно нарушение на Закона за частната охранителна дейност.

  • В закона се казва, че ГД "Национална полиция" има право да отнеме лиценза на фирма, чийто собственик бъде привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер - ако този човек не се оттегли от управителните органи в срок от 30 дни.

Към 2021 г. съсобственик и съосновател на дружеството беше Димитър Спасов - т.нар. Митко Каратиста.

Оказа се, че Бургаската прокуратура му е повдигнала обвинение още през 2019 г. за "самоуправство, осъществено със сила или заплаха" - но по незнайни причини това е останало в тайна за МВР в продължение на цели 2 години.

"Делта гард" обжалва решението, като твърдеше, че и самият Спасов не бил известен от прокуратурата за откритото дело срещу него - още по-явен сигнал за тежка безотговорност в държавното обвинение.

Най-големият абсурд? Спорът между "Делта гард" и МВР за отнетия лиценз не е разрешен до ден днешен. Затова и компанията продължава да работи.

През 2022 г. първоинстанционният Административен съд - София-град потвърждава решението на "Национална полиция" заради нарушението на закона от страна на Димитър Спасов в качеството му на съсобственик.

Оттам обаче делото попада във ВАС и "замръзва".

Причината за това забавяне е, че върховните съдии решават да въвлекат и Конституционния съд в казуса.

КС е сезиран заради съмнение, че Законът за частната охранителна дейност противоречал на "гарантираните от Конституцията свободна стопанска инициатива, неприкосновеност на частната собственост, презумпцията за невиновност и право на труд".

С други думи - ВАС питаше дали правата на Димитър Спасов няма да бъдат нарушени, ако едно обвинение за извършено престъпление (без да има присъда) е основание за това да бъде принуден да се оттегли от управлението на "Делта гард" или да остане без лиценз.

Конституционният съд изгуби цяла година, преди да отхвърли тази жалба.

През декември 2023 г. осем от тогавашните 10 съдии решиха, че законът не нарушава Конституцията, защото има легитимна цел за специални по-високи изисквания към собствениците на частни охранителни фирми и защото тези собственици сами решават дали да се занимават с тази дейност, знаейки какви са законовите условия.

Интересното е, че съдиите Янаки Стоилов и Соня Янкулова подписват решението с особено мнение, че заради лоша формулировка законът създава невъзможно за спазване изискване - привличането на един човек като обвиняем и предявяването на обвинението срещу този човек не са едно и също действие.

По-просто казано - ако прокуратурата не е информирала официално Димитър Спасов за разследването срещу него, не може държавата да очаква, че той ще изпълни изискването на закона и ще се оттегли навреме от управлението на "Делта гард".

ВАС обаче трябва да се съобрази с решението на мнозинството в Конституционния съд.

От електронния регистър на ВАС по делото се вижда, че има насрочено заседание на 18 март 2024 г. - т.е. съвсем скоро ще стане ясно дали лицензът на "Делта гард" ще бъде отнет завинаги.

Охранителите на "Осемте джуджета"

Публичното изнасяне на информацията за висящото разследване срещу Спасов през 2021 г. стана в разгара на скандала около "Осемте джуджета" и групировката на бившия следовател Петьо Петров-Еврото.

В разследването на Антикорупционния фонд от 2020 г. се показваше, че охранители на "Делта гард" не допускат собствениците на откраднатия от Еврото завод за асансьори "Изамет" до производствените му бази.

  • Публично известна сходна схема за завземане на спорен актив с намесата на "Делта гард" се е случила през 2017 г., този път около "Къмпинг Каваците" на Николай и Евгения Баневи.
  • В съдебно решение на ВКС, който се произнася в полза на Баневи 4 г. по-късно, се описват смущаващи сцени - как група мъже от охранителната фирма нахлули в къмпинга "с ножове и железа, отправяне на заплахи към персонала на къмпинга, физическо посегателство спрямо един от служителите, смяна на ключалките на рецепцията и обгазяване на служители, докато вечеряли".

"Делта гард" беше посочена и като охрана на ресторанта "Осемте джуджета", в който Петьо Петров-Еврото организираше срещите си с магистрати и бизнесмени.

Това беше потвърдено и от Димитър Спасов през юни 2023 г., когато той дава показания пред Софийската районна прокуратура по (вече смачканото) дело срещу Пепи Еврото.

Тогава Спасов казва, че фирмата му е била наета от бившия следовател и поради тази причина "от време на време" минавал да пие кафе и да обядва в ресторанта.

Там ставал свидетел как "Борислав Сарафов, Илияна Кирилова (настоящ административен ръководител на СГП), Емил Петров (брат на П. Петров и настоящ заместник на апелативния прокурор на САП) и други магистрати, често посещавали заведението.

"П. Петров инструктирал магистратите, а те мълчали и кимали. Магистратите идвали с документи с печат на прокуратурата, с които запознавали П. Петров", се казва още в показанията на съсобственика на "Делта гард" по делото. В прокурорското постановление за прекратяването на това разследване се твърди, че Спасов бил осигурен като свидетел от Невена Зартова (доскорошен ръководител на Софийската районна прокуратура).

Отново през ноември 2021 г. тогавашният служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев обвини публично Димитър Спасов-Каратиста в това, че го е заплашвал и използвал името на главния прокурор Иван Гешев за натиск срещу него.

Демерджиев цитираше случай от началото на 2020, когато той все още работеше като адвокат в Пловдив. Негов клиент е бил собственик на фотоволтаичен парк, в чийто имот служители на "Делта гард" влезли с "брутална сила", според описанията му.

По това време Гешев все още управляваше прокуратурата, а мнозинството във Висшия съдебен съвет още стоеше в плътен кордон зад него - въпреки серията от искания за отстраняването му заради серия нарушения. Специализираната прокуратура беше закрита чак през април 2022.

Тогава Спасов беше викан на разпит в ГДБОП и обвяви, че възнамерявал да съди Демерджиев. Не е ясно дали е спазил намерението си.

Какво става с първото обвинение срещу Каратиста?

Според информация на BIRD - през октомври 2022 г. Бургаската прокуратура е решила да прекрати разследването си срещу него, след три години бездействие, докато делото за лиценза на "Делта гард" още виси.

През януари 2023 г. обаче съдът в Бургас отменя прекратяването и нарежда на прокурора да изпълни задължителни указания.

Проверка по номера на преписката 05422 от 2017 г. по описа на Районна прокуратура – Бургас, показва, че тя все още е "за решаване при прокурор" с дата на разпределяне на преписката 5 март 2024.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024