ДПС-Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат и Делян Пеевски за водач Снимка: © Facebook

Регионалната структура на ДПС в Благоевград е номинирала Елена Йончева за кандидат за Европейския парламент, а Делян Пеевски за водач на листата.

Йончева в момента е евродепутат от Партията на европейските социалисти (ПЕС), избрана с листата на БСП като "непартийна кандидатура". Бившата приятелка на Сергей Станишев дори го измести като позиция след тайно гласуване на Националният съвет на БСП.

Сега Елена Йончева е поставена на пето място в списъка с номинираните от ДПС-Благоевград - след председателите на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

На свое заседание днес Областният съвет е взел единодушно решение за водач на листата на ДПС-Благоевград за предстоящите избори за Народно събрание да бъде издигнат Делян Пеевски.

На заседанието са направени следните номинации за членове на Европейския парламент:

  • Делян Пеевски
  • Джевдет Чакъров
  • Илхан Кючюк
  • Искра Михайлова
  • Елена Йончева
  • Станислав Анастасов
  • Танзер Юсеинов
  • Танер Кабилов

Миналата седмица Йончева даде интервю за bTV, в което намекна, че БСП няма да успее да повтори успеха на предишните евроизбори, когато партията вкара 5 евродепутата.

Малко преди да влезе в Европарламента, в началото на 2019 г. прокуратурата повдига обвинение срещу нея за пране на пари, свързано с аферата КТБ. Според разследващите, парите са източени от КТБ чрез офшорка. Елена Йончева разчете това като опит за сплашване, свързан с разкритията ѝ за злоупотреби от страна на кабинета "Борисов". Йончева беше обявила, че строителните фирми „връщат“ 40% от бюджетите за пътна настилка към управляващите

Впоследствие през април 2021 г. КПКОНПИ внесе срещу нея иск за конфискация на 158 000 лева.

В този смисъл номинацията на ДПС-Благоевград се явява доста знакова и за самата Йончева и за БСП на Корнелия Нинова, която едва ли ще номинира повече от 1 от настоящите евродепутати на БСП, сред които са бившият президентски съветник Иво Христов, Елена Йончева, Сергей Станишев, близкият до Радев Петър Витанов и Цветелина Пенкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024