Комисията по транспорт в СОС заседава извънредно заради организацията на движение в центъра на София Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) заседава извънредно заради реорганизацията на движението в центъра на София.

Заседанието е свикано от Иван Таков от БСП, който е председател на комисията. В началото на месеца той призова реорганизацията да бъде спряна.

Проектът не е нов. Изграждането на бус лента на „Патриарх Евтимий“ е заложено още през 2011 година, когато София се управлява от ГЕРБ. Сега обаче на протестите на граждани в района се появяват и политици от ГЕРБ, които критикуват цялостния проект.

Европейския център за транспортни политики, съобщи завежда дело срещу Столичната община заради решението.

Кметът на София Васил Терзиев защити решението за новата организация на движение в центъра на София.

"Застанал съм зад това решение и вярвам в целесъобразността на този проект. Чуваме хората за паркоместата и търсим решение. Ако падне, ще изпълним решението на съда и ще направим промяна," казва Терзиев пред БНР.

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков разкритикува действията на Столичната община около промените в схемата за движение и паркиране на бул. "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен".

Трайков публикува позиция, в която изразява недоволство от липсата на предварително обществено обсъждане на проекта и съобразяване на администрацията с "обоснованите предложения на гражданите".

Той се разграничава и от това, че общината прави реорганизацията, без предварително да са осигурени компенсаторни паркоместа за жителите на центъра, където и досега плащат годишна такса за "Синя зона", без да имат гарантирано място в претоварения с автомобили район.

"Нищо хубаво не може да се случи, ако не се помисли предварително за легитимния интерес на пряко засегнатите, от които се очаква да платят цената,“ казва още Трайчо Трайков.

Той подчертава, че несъгласието му в случая не е свързано толкова със самия проект за промени в движението, колкото с лошата комуникация и липса на планиране. Един от примерите, който той дава, е , че е научил за заседанието на Комисията по транспорт в СОС от медиите, вместо от съветниците.

Проблемът е в това, че администрацията на Столичната община има правомощия да разчертае новите паркоместа, велоалеи и бусленти, както и да промени посоката на движение по "Фритьоф Нансен", но отговорността за компенсаторните паркоместа или въвеждането на платена зона в центъра през уикенда е в правомощията на Столичния общински съвет - а в него няма съгласие по предлаганите мерки. ПП-ДБ-Спаси София нямат мнозинство и не контролират Транспортната комисия (тя се ръководи от Иван Таков).

Темата за актуализация на правилата за платеното паркиране в центъра на София оказа е заложник на предстоящите избори – тъй като никой не иска да прави подобни реформи непосредствено преди вот.

Сред идеите са удължаване на работното време на "Синя зона" в центъра, въвеждане на т.нар. червена зона само за живеещите в района, както и въвеждане на платено паркиране в неделя.

В сряда пред "Булевард България" зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов обяви, че се "надява до края на годината да се събере подкрепа в СОС за актуализация на правилата за паркиране".

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

По обвинение в тероризъм: Осъдиха 24-годишен руснак на 25 години затвор

Иля Бабурин е обвинен в палежа на

14:01 - 20.05.2024
Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024