Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат Снимка: © Screenshot

„Рано или късно зависимостите лъсват“. Така председателят на БСП Корнелия Нинова реагира на новината, че ДПС в Благоевград е номинирало Елена Йончева за евродепутат от движението. Към момента бившата журналистка е представител на социалистите в Европейския парламент, но отдавна е в обтегнати отношения с партията и не се очаква да попадне отново в листите ѝ.

Изненадана съм от арогантността това да стане публично “, коментира още Нинова номинацията, след като БСП се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни.

Елена Йончева още не е дала категоричен отговор ще бъде ли кандидат от ДПС или не. В понеделник пред БТА тя реагира така: "Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България". По думите ѝ ще приеме подкрепа да участва в евроизборите отново, ако ѝ бъде гарантирана "свободата" да отстоява позициите си по темите, по които досега е работила - миграция, борба с корупцията, защита на журналисти и т.н.

На 9 юни социалистическата партия ще се съревновава за гласовете на левите избиратели с още няколко формации на политици, излезли от редиците на БСП. Това са коалицията „Левицата“ около бившите министри и депутати Костадин Паскалев, Татяна Дончева, Румен Петков, и „Солидарна България“ - обединение около неуспелия кандидат за кмет на София Ваня Григорова и партията на Мая Манолова - „Изправи се.БГ“.

Според Корнелия Нинова Ваня Григорова не е сериозен конкурент в предстоящия вот.

„Григорова излъга избирателите си, като направи „сглобка“ с ГЕРБ в София. Излъга работниците, като първо си повиши собствената заплата. Излъга „Левицата“ на хората, които я подкрепяха. Излъга нашата градска организация. Без БСП тя нямаше да има този резултат в София. Човек, който за толкова кратко време е предал и хора, и идеи, може ли да разчита на успех“, коментира Нинова.

Ваня Григорова беше подкрепена от БСП и други леви формации за кандидат-кмет на София на изборите миналата есен. Тя влезе в балотаж, но не успя да победи настоящия кмет на столицата Васил Терзиев (ПП-ДБ-Спаси София). В момента е общински съветник.

Ваня Григорова иска да е депутат, регистрира коалиция с Мая Манолова (ОБНОВЕНА)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024