Ваня Григорова иска да е депутат, регистрира коалиция с Мая Манолова (ОБНОВЕНА) Снимка: © Screenshot, Нова

Кандидатът за кмет на София от "Левицата" и настоящ общински съветник Ваня Григорова обяви с публикация във Facebook, че влиза в надпреварата на предсрочните парламентарни избори.

Според Григорова е настъпил моментът, в който "работещите българи трябва да защитят правата и интересите си".

"Именно затова взех решение да вляза в битката за предсрочните парламентарни избори," написа тя без да уточнява как точно ще участва на предстоящия предсрочен вот.

На изборите за кмет на София Ваня Григорова беше подкрепена от коалиция на леви, русофилски и националистически партии, като през БСП - София тя намери начин да обедини стари отцепници от партията. Тя обаче няма собствена партийна платформа, чрез която да се регистрира на парламентарния вот и първоначално не беше ясно как настоящата общинска съветничка планира да се кандидатира за депутат.

От прессъобщение по-късно стана ясно, че Григорова е оглавила коалиция "Солидарна България", която предстои да бъде регистрирана в ЦИК. В нея участват "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, "Българска левица" и "Обединена социалдемокрация".

Така за левия вот на предсрочните парламентарни избори ще се борят поне три политически проекта - този около Ваня Григорова, БСП и "Левицата" на Костадин Паскалев.

Коалицията "Левицата" вече се регистрира в ЦИК за участие в изборите на 9 юни, но без формацията на Мая Манолова "Изправи се.БГ", която преди седмица обяви, че се оттегля от коалицията.

Преди това стана ясно, че Ваня Григорова е преговаряла с "Левицата". Разговорите обаче претърпели провал, тъй като Григорова е "поставила условие сама да определи хората в кандидатдепутатските листи", което лидерите на коалицията не приели.

Ваня Григорова - кандидат за кмет на София Новата листа на Ваня Григорова засега остава и без БСП, и без "Левицата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024