Парламентът отказа да гледа доклада за "Митници". ИТН го внася в прокуратурата

Парламентът отхвърли предложението докладът от временната комисия за разследване на скандала около Агенция "Митници" да влезе в дневния ред на заседанието. Това стана възможно, след като ГЕРБ-СДС решиха да подкрепят бившите си партньори от "Продължаваме промяната-Демократична България" и гласуваха "против" или с "въздържал се" за тази идея.

Останалите депутати от ДПС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" гласуваха "за". Докладът беше приет в четвъртък на последното заседание на специалната комисия, но така и не стана ясно какво точно пише в него.

Лидерът на ГЕРБ използва възможността, за да изтъкне, че това било жест към ПП-ДБ, тъй като партията му била "системна и принципна" и "не плюем там, където лижем". Борисов обясни, че не искал пленарната трибуна да се превърне в предизборна "говорилня" срещу бившите му партньори и затова решил да не подкрепи обсъждането на доклада.

Само ден по-рано обаче именно депутатите на ГЕРБ в комисията Теменужка Петкова и Рая Назарян сложиха подписите си под документа, който ще бъде изпратен до прокуратурата.

Временна комисия за раследване на корупционните практики в "Митници" беше създадена след полунощ на 4 април по предложение на ИТН и с подкрепа от досегашните партньори във властта на ПП-ДБ - ГЕРБ. "За" гласуваха и от ДПС, както и от официалната опозиция.

Решението дойде часове след акция на ДАНС и антикорупционната комисия срещу директорката на митниците Петя Банкова, която заема поста от по-малко от два месеца. Поне месец преди това политическите атаки срещу финансовия министър, в това число и заради кадрови рокади в митниците, които са под шапката на Министерството на финансите, не спираха.

В рамките на пет заседания бяха изслушани министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, бившият вътрешен министър Бойко Рашков, шефът на ДАНС Пламен Тончев, служебният министър на финансите Людмила Петкова, бившият финансов министър Асен Василев, новият шеф на Агенция "Митници" Георги Димов и служители на агенцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024