Румен Радев отказва да назначи Даниел Митов за външен министър Снимка: © Президентство на Република България

Президентът Румен Радев отказва да назначи Даниел Митов за служебен външен министър заради позицията му на зам.-председател на ГЕРБ.

Това обяви той пред журналисти два дни след заявлението на Димитър Главчев, че ще иска смяна на външния министър Стефан Димитров.

"Много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства", каза той пред журналисти.

Радев ще покани Главчев на среща на 19 април в президентството, за да обсъдят предложенията му за нови министри, но "те не могат да включват зам.-председатели на политически партии".

Той отхвърли варианта за смяна на Димитър Главчев с мотива, че неговият ангажимент е да не се допусне конституционна и управленска криза "въпреки неуместните промени" в Конституцията. Като "невъзможно в правния смисъл" определи той и намеренията на БСП да прокара вот на недоверие.

Президентът попита и "кой е поръчал смяната на земеделския министър" Кирил Вътев, като напомни, че Главчев лично е предложил запазването му "в дух на приемственост" и заради доказан мениджърски опит.

"Според Вас не е ли странно министър-председателят да си сменя през ден мнението? Нормално ли е изобщо през ден да сменя министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и партньорите. Казах, че няма да се бъркам в служебния кабинет, но ще настоявам Димитър Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии", каза още той.

Отказът на Радев идва часове след като Бойко Борисов обяви за "абсолютно съвпадение" факта, че заплашваше Димитър Главчев с последствия, ако не смени Стефан Димитров от МВнР. Главчев, в замяна, предложи зам.-председателя на партията и бивш министър на външните работи Даниел Митов, но указ за назначението му така и не е подписан от президента.

В сряда в скандала се намеси и Делян Пеевски в типичния си стил.

Съпредседателят на ДПС обвини Радев, че нарушава Конституцията, като бави назначението на Митов.

"Не може България да стои без външен министър. Президентът Румен Радев трябва веднага да подпише указа и да имаме външен министър, тъй като на практика в момента нямаме. Щом е преценил премиерът, значи нека да бъде Даниел Митов", обяви Пеевски в Народното събрание.

До момента Димитър Главчев не е давал публични обяснения за решението си да предложи двама министри за смяна - Стефан Димитров и Кирил Вътев - в рамките на два дни.

Служебният премиер в момента се намира в Брюксел на заседание на Европейския съвет и ще остане там и в четвъртък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024