Борисов определи като "абсолютно съвпадение" смяната на външния министър след неговата закана Снимка: © Скрийншот, "Дневник"

Бойко Борисов определи като "абсолютно съвпадение" поисканата от Главчев оставка на служебния външен министър Стефан Димитров само няколко часа, след като лидерът на ГЕРБ заяви, че ще "оттегли подкрепата си", ако той не бъде сменен.

"Последните 9-10 месеца ГЕРБ е носел 100% отговорността за външната политика в държавата. Ярко политическо лице като Мария Габриел управляваше министерството, а аз съм председател на парламентарната външна комисия. Искам доктрината и идеологията, която развивахме, да бъде продължена", заяви пред журналисти в Народното събрание Борисов.

Той изрече заканата си на партийно събрание в понеделник. Едва няколко часа по-късно служебният премиер освободи Димитров от длъжността, която заема, и предложи за поста Даниел Митов - депутат и заместник-председател на ГЕРБ.

"Разбира се, че Митов е ярка политическа фигура, каквата е и Спецов, каквато е и Гвоздейков. Вижте, аз искам евроатлантическата политика да бъде гарантирана. Ако назначават Митов, ще кажем, че ГЕРБ носи отговорност за външната политика", заяви Борисов, без да пояснява, че "Продължаваме промяната" изключи от партията служебния транспортен министър Гвоздейков непосредствено след взетото от него решение.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че партията му за момента носи отговорност единствено за министерството на отбраната, "тъй като ген. Запрянов е водещ наш експерт".

Колкото до оставката на служебния министър на земеделието, Борисов заяви, че "за тези смени нито знае, нито иска да знае", но добави, че с Кирил Вътев имал "много добри отношения".

Във вторник Главчев изнендващо освободи Вътев, изтъквайки като мотиви си към решението си "несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор".

Неговото място е предложено да заеме Георги Тахов - сегашният изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".


Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Министър за седмица: Как Стефан Димитров изгуби поста си в МВнР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024
Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024