Министър за седмица: Как Стефан Димитров изгуби поста си в МВнР Снимка: © Булевард България

Една закана от Бойко Борисов беше достатъчна, за да сложи край на кариерата на Стефан Димитров като служебен министър на външните работи.

Решението на Димитър Главчев да изпълни незабавно повелята на председателя на ГЕРБ е прецедент в историята за последните 30 години, откакто изобщо съществуват служебни кабинети.

Не само защото досега не се е случвало да се уволняват служебни министри на първата седмица от встъпването им в длъжност заради проява на сериозни съмнения в способността да заемат този пост.

Независимо от мотивите си, Главчев допусна да се постави под директен политически натиск на доскорошната си партия - и то на фона на съпротивата му срещу критиките на ПП-ДБ спрямо други спорни кадри на кабинета му като Калин Стоянов (МВР), Владимир Малинов (Енергетика) или Мария Павлова (Правосъдие).

Всичко това се случи на фона на международна дипломатическа и отбранителна конференция в София, на която Стефан Димитров и Атанас Запрянов трябваше да представляват българската политическа позиция.

При това - Димитров беше вторият избор на Главчев за ръководител на МВнР, след като първият му кандидат, консулът във Виена Ивайло Ценов отпадна още преди Румен Радев да подпише указа си.

Кой всъщност определи Ценов и Димитров за титуляри в МВнР?

Хибридната схема на служебния кабинет между Радев и Главчев размива вината за скандала между двете институции. Поне сега е ясно кой ще назначи следващия външен министър. Освен ако тестето не се разбърка още веднъж, докато ГЕРБ и президентът продължават да се надиграват.

"Не е добър знак, когато до сутринта имаме един министър, а следобед друг", коментира Мартин Табаков пред Нова ТВ, като допълни, че по подобен начин провокираме "ехидност сред противниците и съжаление сред партньорите си".

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев дава още по-безапелационно определение на ситуацията в МВнР: "Погром".

Кадиев до голяма степен потвърждава неофициалната информация на "24 часа", според която първопричината за конфликта на Главчев със Стефан Димитров е още по-нелепа от партийното кадруване на Борисов.

Назначеният на 9 април външен министър е излязъл в отпуск на 12 април, за да се върне за няколко дни в Черна гора, където досега беше посланик.

В същия ден обаче определената от него заместничка е отстранена със заповед на Димитър Главчев, който назначи полк. Невяна Митева и Мария Ангелиева за зам.-министри. Те заемат местата на двама от тримата досегашни членове на политическия кабинет на Мария Габриел, остава само Ирена Димитрова.

Според версията на Кадиев - това е станало в нарушение на предварително разбирателство със Стефан Димитров той сам да определи екипа си. Митева беше кандидатът за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков в кампанията на ГЕРБ, а Мария Ангелиева е бивш депутат от НДСВ.

Драмата настъпва не заради кадровото разминаване, а заради... международното положение.

В събота вечер Иран нападна Израел, а Стефан Димитров се оказал неоткриваем за премиера Главчев. И не само за него, но и за чуждестранни посланици, които са искали да сондират позицията на България.

В 3:46 ч. през нощта на 14 април профилът на МВнР в Twitter публикува съобщение с коментар от името на правителството по повод кризата в Близкия Изток.

Три часа по-късно се появява нова позиция, този път съгласувана в рамките на целия Европейски съюз.

Според "24 часа" Стефан Димитров сам пуснал първото съобщение, което не е било предварително обсъждано. Впоследствие обяснил на екипа си, че изключил телефона си, докато е в Черна гора, защото връзката била лоша.

Втора версия, която засега не е потвърдена официално от Димитър Главчев (и беше отхвърлена от вицепрезидента Илияна Йотова), свързва спешното отстраняване на Димитров с предполагаем негов отказ да се срещне с помощник държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън.

До преди година той отговаряше за координацията на санкциите в Държавния департамент (вкл. по закона "Магнитски"), сега е помощник държавен секретар за Европа и Евразия.

О'Брайън беше на посещение в България заради Конференцията по сигурността в Черно море. Това е втората му визита през последната година и половина - през февруари 2023 г. той призова за спешно приемане на законодателство за реформа в прокуратурата, два месеца преди изборите след които Иван Гешев беше отстранен.

В 22:21 ч. - след като и Бойко Борисов, и Димитър Главчев обявиха, че искат оставката на Стефан Димитров - в социалните профили на Външно министерство се появиха снимки на министъра от среща с О'Брайън и американския посланик Кенет Мертен.

В мотивите на Главчев се посочва, че е недоволен от липсата на навременна и отговорна координация и комуникация не само с кабинета, но и "със съюзниците и партньорите" на България.

Третата най-често споменавана причина за отстраняването на Димитров се обвързва с личното и семейното му минало.

Служебният външен министър е брат на Георги Димитров - един от най-приближените до Георги Първанов бивши дипломати и посланици, смятан за близък и до Ирина Бокова.

Георги Димитров е осветен като агент на ДС през 2007 като сътрудник на комунистическото контраразузнаване. По това време той беше съветник на Първанов по външната политика.

По време на мандата на Николай Младенов той беше отзован като посланик на България в Сърбия. През 2013 обаче стана постоянен секретар на МВнР по назначение на Кристиан Вигенин. Това е най-висшата професионална длъжност в йерархията, като отговаря за управлението на бюджета и кариерното развитие на дипломатите.

Докато Даниел Митов беше външен министър през 2014 г., Георги Димитров бе уволнен от поста си и в крайна сметка влезе в партийното ръководство на АБВ на Георги Първанов.

Самият Стефан Димитров е проверяван от Комисията по досиетата, но при него няма установена принадлежност към ДС.

Кариерата му като дипломат досега е вървяла без явни политически скандали. Ако се търси принадлежност към лобита - първото му посланическо назначение е от януари 2023 г., когато Румен Радев контролираше и Външно министерство през служебния кабинет на Гълъб Донев.

Интересното е, че Илияна Йотова беше тази, която излезе да защитава авторитета на Димитров след скандала с Главчев. Йотова се намираше в Черна гора между 3-5 април - броени дни преди избора за нов външен министър да падне върху посланика-домакин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024