Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието Снимка: © Министерство на земеделието

Служебният премиер Димитър Главчев изненадващо се разделя с втори министър от кабинета си - Кирил Вътев.

Точно след една седмица на поста той предлага на президента да бъде освободен министърът на земеделието Кирил Вътев, който беше и министър в редовното правителство на Николай Денков.

Неговото място е предложено да заеме Георги Тахов - сегашният изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

"В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора," пише в официалното съобщение на Министерския съвет.

Преди по-малко от 24 часа служебният премиер съобщи, че сменя министъра на външните работи Стефан Димитров и предлага постът да бъде поет от заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Президентът Румен Радев все още не е одобрил назначението на Митов и не е издал указ за това.

Междувременно от Министерския съвет съобщиха за още рокади във втория ешелон на властта, при които са назначени 9 нови заместник-министри в 6 министерства.

Бъдещият служебен министър на земеделието Георги Тахов е бивш служител на НАП - бил е зам.-директор на данъчната столичната данъчна администрация, по-късно е премина в ТД на НАП в Пазарджик, а от 2013 - 2015 е начело на дирекцията в Пловдив.

Според официалната му биография Тахов има три дипломи за висше образование по "Счетоводство и контрол" от Свищовската академия, "Право" от Великотърновския университет и "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред" от Академията на МВР.

Според статия на "Капитал" от хода на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ - името на Георги Тахов е било сред лансираните кандидати на ГЕРБ за нов министър на земеделието още в средата на март 2024, преди да се разпадне управляващото мнозинство. Медията съобщава за "подозрения (в коалицията ПП-ДБ), че споменатият като евентуален министър от ГЕРБ Тахов е близък и до ДПС".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024