Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър Снимка: © ДПС

"Президентът трябва да спазва Конституцията, а не да я нарушава" - с тези думи председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова държавния глава да подпише указа за смяната на служебния министър на външните работи, поискана от премиера Димитър Главчев.

Късно вечерта в понеделник служебният премиер поиска спешна смяна на външния министър Стефан Димитров със заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. Решението дойде малко след същото искане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В сряда Борисов определи това като "абсолютно съвпадение".

"Не може България да стои без външен министър. Президентът Румен Радев трябва веднага да подпише указа и да имаме външен министър, тъй като на практика в момента нямаме. Щом е преценил премиерът, значи нека да бъде Даниел Митов. Доколкото виждам не е попълнен съставът и на заместник-министрите. Това премиерът трябва да го свърши веднага," каза Пеевски пред журналисти в Народното събрание.

Той няколко пъти повтори, че решенията за състава на служебния кабинет се вземат от Димитър Главчев. Обяви и, че никога не е казвал, че подкрепя Кирил Вътев, когото Главчев също предложи да бъде сменен с директора на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов.

"Ние можем да оказваме пълен контрол над това служебно правителство през залата, през комисиите и през всички правомощия, които имаме като народни представители", добави той.

На въпрос дали говори със служебния премиер, отговори, че това правят всички политически лидери. На няколко пъти Пеевски обясни, че служебният кабинет действа по Конституция, "която всички ние приехме" и призова "колегите да не се отричат от тези 9 месеца и това, което сме гласували."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024