Русия обяви Зеленски за международно издирване Снимка: © Getty

Русия обяви за международно издирване украинския президент Володимир Зеленски, без да оповестява причините за това, става ясно от съобщение на руското министерство на вътрешните работи

Зеленски се издирва "по член от Наказателния кодекс", но без да са посочени повече подробности.

От февруари 2022 г. Русия води война срещу Украйна, която представя като борба срещу "нацисткия режим" в Киев, припомня агенция „Франс прес“

За преследването на чужденци отговаря специалният отдел за "денацификация" към Следствения комитет на Русия. Той е създаден през есента на 2020 г, за да разследва престъпления, свързани с "реабилитацията на нацизма" и "пренаписването на историята". Същинската му работа обаче започва след началото на войната в Украйна, когато се появява и първото дело срещу украински журналист.

В списъка на руските власти има трима бивши министри на отбраната на Украйна, двама бивши главнокомандващи на въоръжените сили, бивши депутати, държавни служители, дори фермер, които е записал видеообръщение към Володомир Зеленски. Другата група издирвани са т.нар. чуждестранни наемници.

През февруари премиерътна Естония Кая Калас също беше обявена за издирване във вторник от руските власти след "образувано наказателно производство".

Според руската държавна информационна агенция ТАСС Калас и държавният секретар на Естония Таймар Петеркоп са издирвани по дело за "унищожаването и повреждането на паметници на съветските воини".

Делото е образувано през септември миналата година, когато като задочно обвиняеми са привлечени над 170 чужденци, сред които граждани на Латвия, Литва, Естония, Полша и Украйна.


Расте и броят на делата срещу източноевропейски политици, свързани с демонтажа на паметните от времето на Съветския съюз.

В списъка с издирвани от Русия има и българи, включително разследващия журналист Христо Грозев.

Кремъл обяви шахматиста Гари Каспаров за терорист


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024