Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия Снимка: © Screenshot

Журналистите на обществената телевизия в Словакия проведоха символичен протест срещу правителството, като се появиха на работа в черни дрехи. Протестът им е срещу плановете на словашкото правителство да замени обществената радио- и телевизионна компания с нов орган, което поради нови опасения за свободата на медиите в страната.

Кабинетът на популисткия премиер Роберт Фицо подкрепи предложението на Министерството на културата за премахване на съществуваия обществен оператор RTVS (Радио и телевизия на Словакия). Тя ще бъде заменена от нов орган - Словашка телевизия и радио (STVR).

Сегашният генерален директор, който беше назначен през 2022 г., ще бъде отстранен от поста си. Неговият заместник ще бъде избран от Съвет, чиито членове ще бъдат назначени от министрите и контролирания от Фицо парламент.

Фицо, който е подложен на критики в страната си за това, че се прицелва към независимите медии, многократно е представял RTVS като пристрастна. Служителите на RTVS и групите за наблюдение обаче твърдят, че законовите промени, които се очаква да бъдат одобрени от словашкия парламент през следващите седмици, са част от усилията за подкопаване на независимата журналистика.

Планът на правителството е "необоснована промяна, която противоречи на законодателните норми", заяви Любош Махай, генерален директор на RTVS, цитиран от британския вестник "Guardian".

Той посочва пред изданието, че е "особено загрижен за огромния натиск и намеси, които могат да засегнат всички сфери на обществените радио и телевизия".

Министърът на културата на Словакия Мартина Симковичова, която е от квотата на ултранационалистическата Словашка национална партия, обвини RTVS в "политически активизъм". По думите ѝ, промените имат за цел да коригират липсата на обективност в новинарските емисии на обществената телевизия.

През последните месеци тя се оплака, че RTVS не дава място за изразяване на всички мнения. Преди да стане министър самата Симковичова е била ководещ на онлайн телевизионен канал, който популяризира проруски разкази и дезинформация относно COVID-19 и ваксинацията

Освен сред журналисти новите спорни промени предизвикаха недоволство и сред опозиционните партии, а хиляди словаци излязоха на протест в столицата Братислава. Миналия месец Европейският съюз за радио и телевизия предупреди срещу превръщането на словашката обществена телевизия в "контролирана от държавата медия".

Симковичова твърди, че проектозаконът е в съответствие с Европейския акт за свободата на медиите, който беше одобрен от Европейския парламент през март.

Около 1200 служители на RTVS са подписали петиция срещу законовите предложения, а във видеоклип, публикуван от журналистите в социалните мрежи, се казва, че свободните и независими обществени медии "трябва да служат на всички граждани на Словакия, а не само на властовите амбиции на някоя партия".

Повече от 80 хил. души са подписали отворено писмо до Европейската комисия и Европейския парламент в подкрепа на независима RTVS.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024