Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители Снимка: © Screenshot

Служебното правителство на Димитър Главчев продължава с рокадите в държавната администрация - този път подмяната е на областните управители, а повечето от новоназначените са от банката с кадри на ГЕРБ.

След заседанието на Министерския съвет от правителствената пресслужба съобщиха, че са били сменени 6 областни управители.

Сред тях е областният управител на София. Постът, който досега заемаше Вяра Тодева от ПП-ДБ, отива при Стефан Арсов. До момента е Арсов бил зам.-областен управител на София – град. Преди това е кандидат за депутат от ГЕРБ на изборите през пролетта на 2021 година.

Едно от последните решения, които Вяра Тодева взе като областен управител на София, беше да поднови демонтажа на Паметника на съветската армия. Така освен съветският войник с вдигнат автомат и останалите фигури от високия постамент в центъра на столицата, от монумента беше свален и "благодарственият" надпис към Съветската армия от името на българския народ, който беше исторически недостоверен.

Служебният кабинет сменя и областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен и Софийска област.

За областен управител на област Сливен е назначен Чавдар Божурски. Той е юрист и вече е заемал същия пост в периода 2017 -2021 г. Тогава на власт е третият кабинет с премиер Бойко Борисов. От август миналата година до момента Божурски е бил заместник областен управител на област Сливен. Преди това е заемал ръководна позиция в полицията в Сливен.

Илиян Великов е назначен за областен управител на област Силистра. Великов е завършил Висше техническо училище „Ангел Кънчев“ в Русе. Два пъти е заемал длъжността заместник областен управител на област Силистра. Преди това е заемал ръководни длъжности в ОДМВР-Силистра, пише в официалната му биография, предоставена от правителството. Справка показва, че и той е бил на пост в областната администрация в третия кабинет "Борисов", а при последното правителство също е бил предложен от ГЕРБ в преговорите с ПП-ДБ - пишат тогава местни медии.

По-рано днес Драгомир Драганов подаде оставка като депутат от ГЕРБ-СДС, за да заеме новата си длъжност - той е новият областен управител на Русе, назначен от служебното правителство.

Силвия Арнаутска е назначена за областен управител на Софийска област. Тя е завършила магистратура „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Образователен мениджмънт – Управление на образованието“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Арнаутска е дългогодишен преподавател, а през последните близо седем години е експерт по „образование и здравеопазване“ в община Ихтиман.

За областен управител на Ловеч е назначена Дора Ангелова. Досега тя е била на позицията главен юрисконсулт в институцията.

Бившият началник на кабинета на Горанов поема Финансовата инспекция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024