Подновяват демонтажа на Паметника на съветската армия Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Демонтажът на Паметника на съветската армия в София беше подновен, след като определение на Върховния административен съд обезсили разпорежданията на административния съд за спирането му.

От Областната администрация съобщават, че са започнали действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника, а също така и по консервацията му.

„Предприетото действие е в изпълнение на заповед на главния архитект на Столичната община, издадена след обследване на състоянието на монумент „Паметник на Съветската армия“, разположен в „Княжеска градина", съобщават от Областната управа в София.

Демонтажът на паметника започна на 12 декември 2023 година, след като Областната администрация на София публикува данни от експертна проверка, според които монументът трябва да бъде подложен на спешна реставрация заради риск от сериозни инциденти.

Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите, пишат още експертите.

По-късно демонтажът беше спрян с решение на административния съд след жалби от сдружение „Изправи се.бг“ на Мая Манолова, а в последствие и от „Възраждане“. В началото на април ВАС обезсили разпорежданията на административния съд, а обласният управител Вяра Тодева предприе стъпки по подновяване на демонтажа на монумента.

В писмо до служебния премиер Димитър Главчев от 10 април тя настоява да бъдат осигурени и необходимите средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите на паметника. Индикативната стойност е малко над 2, 5 млн.лв.

Снимка от демонтажа на Паметника на съветската армия С 10 г. закъснение: София прави международен конкурс за вида на Княжеската градина след ПСА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024