Няма действителна заповед за демонтажа на съветския паметник в София, твърди съдът Снимка: © Getty Images

Паметникът на съветската армия в София е демонтиран без действителна заповед. Това става ясно от публикуваното в четвъртък постановление на Административния съд в София.

В него то изрежда правните си аргументи за решението да спре демонтажа на монумента. А те са свързани предимно с проблеми при документацията.

Съдът посочва, че не са представени доказателства, които да показват, че действията по демонтажа се основават на закона или на административен акт. Представена е заповед на главния архитект на столицата Здравко Здравков, която обаче се отнасяла само до премахването на разместените облицовъчни плочи с надписи на паметника.

"Тоест актът не засяга целия монумент и цели единствено да се поправят установените компрометирани плочи и да се осигури безопасността на гражданите", пише съдът в решението си.

Друг представен акт - решение на Столичния общински съвет от март 2023 г. - също не оправдава дейностите на Областната управа по монумента. С него се възлага на кмета на Столична община да поиска от държавата да премести паметника в Музея на социалистическото изкуство извън централната градска част.

"Този акт е издаден преди промяна на статута на паметника от публична държавна собственост в частна държавна собственост, решението има различен адресат от областния управител и изисква извършване не просто демонтаж на паметника, а на съобразени със закона правни и фактически действия за преместването му", допълва Административният съд.

Съдът проследява цялата документация по казуса с преместването на съветския паметник, включително плана за безопасност и здраве на обекта, препоръки и експертно становище за състоянието на бронзовите фигурни композиции. В него е описано тежкото им състояние, а експертът препоръчва фигурите да се демонтират и реставрират.

Областната управа се позовава именно на това становище, като не издава никакъв акт за демонтажа на монумента - което според съдът е недопустимо.

След дъжд качулка: Съдът спря демонтажа на Паметника на съветската армия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024