С 10 г. закъснение: София прави международен конкурс за вида на Княжеската градина след ПСА Снимка: © Getty Images

Столичният общински съвет ще даде ход на решение, което се отлага повече от 10 години - възлагането на международен конкурс за визията на Княжеската градина в центъра на София след премахването на Паметника на съветската армия.

Идеята за такъв конкурс се "роди" още през 2011 г., а през 2013 г. тогавашният главен архитект на София Петър Диков дори беше обявил наградния фонд за провеждането на въпросния конкурс.

Нищо подобно не се случи в продължение на цяло десетилетие - най-вече заради съпротивата на БСП и останалите русофилски партии в СОС срещу премахването на Паметника на съветската армия, както и заради нежеланието на ГЕРБ да се заеме с решаването на този проблем.

Сега инициативата е задвижена отново от групата на Вили Лилков и вече е събрала гласовете на ПП-ДБ-"Спаси София" и ГЕРБ в Комисията по екология. Очаква се тя да бъде подкрепена и при редовно заседание на целия общински съвет.

Конкурсът трябва да даде предложения за цялостно доизграждане и развитие на Княжеската градина, след премахването на Паметника на Съветската армия.

Против, очаквано, бяха общинските съветници от БСП София, които от месеци настояват за провеждане на местен референдум за бъдещето на паметника.

В началото на декември 2023 областната администрация нареди демонтаж на фигурната композиция на ПСА, отново след дълго отлагане на спешната реставрация на статуите.

"Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид)", се казваше в становището на администрацията.


Демонтажът на Паметника на съветската армия започна, Орлов мост бе блокиран (обновена)

Падналата глава на войника от Паметника на съветската армия "Войникът" от Паметника на съветската армия всъщност е репресиран от комунистите българин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024